Sokurov traži pomilovanje za Olega Sencova

Sencov je uhapšen u maju 2014. godine, i u Rusiji, pod optužbama za terorizam, osuđen na 20 godina strogog zatvora
113 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Sokurov, Foto: Independent.co.uk
Aleksandar Sokurov, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 09.12.2016. 15:15h

Dobitnik venecijanskog Zlatnog lava 2011. za film “Moloh”, poznati ruski reditelj Aleksandar Sokurov molio je predsjednika Putina za milost za ukrajinskog reditelja Olega Sencova koji je u Rusiji, pod optužbama za terorizam, osuđen na 20 godina strogog zatvora.

Kako piše Jutarnji list, Sokurov je Putinu rekao kako ga je stid da dosad nisu riješili taj problem i preklinjao za pronalazak rješenja.

“On je reditelj s kojim treba da se sukobljavamo na filmskim festivalima, a ne tako da leži u našem arktičkom zatvoru. Mlad je čovjek koji se ne snalazi u podlostima političkog trenutka”, rekao je Sokurov, i istakao da je “milosrđe iznad pravde” te zamolio Putina da se pitanje Sencova riješi “na ruski, hrišćanski način”.

Putin ga je podsjetio da Sencov nije osuđen zbog svog kulturnog djelovanja, nego planiranja terorističkog napada s ljudskim žrtvama, a to se pitanje ne može rješavati ni na ruski, ni na hrišćanski, nego samo prema rješenju suda.

Oleg Sencov, koji se u martu 2014. protivio ruskoj aneksiji ukrajinskog poluostrva, uhapšen je u maju iste godine zbog sumnji za planiranje bombaških napada na proruske organizacije na Krimu i planiranje rušenja Lenjinovog spomenika.

Sredinom avgusta 2015, tužitelj okružnog vojnog suda u sjevernom Kavkazu osudio ga je na kaznu od 20 godina zatvora zbog navodnog organizovanja terorističke grupe, planiranja terorističkih napada i nezakonitog posjedovanja eksplozivnih naprava.

Tridesetšestogodišnji reditelj opovrgnuo je sve optužbe za koje ga terete tvrdeći da je cjelokupno hapšenje i sudski proces politički motivisan, a na sudskom saslušanju koje se dogodilo 19. avgusta izjavio je kako “suđenje okupatora nikako ne može biti pravedno”.

Sudska presuda izazvala je veliko negodovanje kod članova evropske i njemačke filmske akademije koji su Sencovljevu presudu oštro osudili i poslali otvoreno pismo Putinu i ruskoj vladi za njegovo oslobađanje.

Bonus video: