"Krvoločni ubica" sada je slobodan

Jasavić osuđen na 17 godina zbog ubistva. Sud je tu odluku preinačio u oslobađajuću presudu
397 pregleda 37 komentar(a)
Šefket Jasavić, Foto: Jadranka Ćetković
Šefket Jasavić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.12.2016. 15:04h

Kada mi je načelnik zatvora prišao i rekao: Jasaviću, ti si od danas slobodan čovjek, ukopao sam se i osjetio bol istu kao kada sam prije tri godine ranjen na Treskavici.

To je juče kazao Šefket Jasavić (36), koji je nakon 40 mjeseci izašao iz pritvora.

Prvostepenom presudom bjelopoljskog Višeg suda, osuđen je na 17 godina zatvora zbog ubistva Vilka Turkovića.

Apelacioni sud juče je tu presudu preinačio u oslobađajuću.

“Uvažena je žalba Jasavića i njegovih branilaca, advokata Nebojše i Vukomana Golubovića, pa se preinačava prvostepena presuda, na način što se optuženi oslobađa od optužbe da je izvršio krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju, jer djelo za koje je optužen po akonu nije krivično djelo. Odbacuje se kao nedozvoljena žalba punomoćnika oštećene porodice, izjavljene na pobijanu presudu”, saopštila je portparolka Apelacionog suda Ivana Kovačević.

Branioci oslobođenog kazali su da je dokazano da je Jasavića postupao u nužnoj odbrani - braneći sebe i oca, što nije krivično djelo.

“Još mi sve djeluje nestvarno, još mislim da sanjam. U trenutku kad sam čuo da sam slobodan dobio sam groznicu, na stolu me čekala čaša sa vodom i ljekar. Jedva sam se povratio od nekog uzbuđenja”, ispričao je Plavljanin “Vijestima”.

Prvostepenom presudom sudije Jokana Varagića, Jasavić i Veljko R. Turković (57) oglašeni su krivim.

Piše da je Jasavić 7. septembra 2013. godine na planini Treskavac ubio Vilka Turkovića i pokušao da ubije Veljka Turkovića. Navodi se da je Veljko Turković pokušao da ubije Jasavića, a sve u svađi oko imovine.

Nakon izlaska iz pritvora, Jasavić je rekao da je bolno sve od trenutka tragedije na Treskavici i da mu je teško što je došlo do toga.

“Potičem iz takve familije koja nikada nikom nije učinila ništa nažao i svima nam je teško palo sve ovo. Teško mi je što mi je Viši sud u Bijelom Polju nepravedno zakačio oreol krvoločnog ubice, a to nisam. Ali, niko mi nije vjerovao”, kazao je juče Šefket.

Tvrdi da je presrećen što je na kraju pravda pobijedila.

Apelacioni su juče je istovremeno potvrdio oslobađajuće presude Tahiru i Izetu Jasaviću i Svetislavu Turkoviću za učestvovanje u tuči na planini Treskavac.

Po predmetima korišćenim u tuči, ovaj predmet je unikatan

“S obzirom po predmetima koji su korišćeni prilikom događaja, ovaj krivični predmet unikatan je na prostoru bivše Jugoslavije. Podsjećam, Jasavića je, između ostalog, napalo lice sa upaljenom motornom testerom. Slučaj nezabilježen u sudskoj praksi.

Apelacioni sud je javno objavio presudu, kojom je Šefketa Jasavića oslobodio optužbe, odnosno isti je našao da djelo zbog kojeg je optužen po zakonu nije krivično djelo, jer je učinjeno u nužnoj odbrani, naravno uvažavajući žalbe odbrane. Napominjem da je Jasavić skoro 40 mjeseci u kontinuitetu u pritvoru”, saopštio je advokat Nebojša Golubović.

Kćerka i supruga na Kosovu čekale

Jasavić kaže da mu je najteže palo što je njegova sedmogodišnja kćerka sa majkom morala da živi na Kosovu i da uči školu na tuđem jeziku.

“Moja supruga se mučila radeći razne poslove da prehrani dijete. Iako ima visoko obrazovanje, ovdje za nju nije bilo posla“, priča Šefket.

Od posljedica ranjavanja, Šefket kaže da ima invaliditet lijeve ruke.

Tvrdi da je svirao 16 instrumenata, ali će zbog povrede taj dio zanimanja ostati prošlost.

Prvostepena presuda: Radila testera, sjekira, pa pištolj...

U prvostepenoj presudi objašnjava se da je do tuče došlo zbog svađe oko vlasništva nad imovinom.

“Nakon čega je došlo i do međusobnog guranja. Nakon toga, Vilko Turković je uzeo motornu tester i upalio je, a Jasavić uzeo sjekiru i pošli jedan prema drugom. I to ovaj sa upaljenom motornom testerom, a Jasavić sa podignutom sjekirom u ruci. Jasavić je dva puta udario u testeru, jednom u mač, a drugi put u kočnicu. Nakon toga je još jednom udario sjekirom u mač testere, nakon čega se sjekira zaglavila i tada je motorna testera ispala iz ruku Vilka Turkovića, a Jasaviću ispada sjekira iz ruku. On je nakon toga uzima i tupim radnim dijelom sjekire i dok su se nalazili licem u lice, udario je Turkovića u glavu, nanoseći mu prelom tjemenih kostiju lobanje, od koje povrede je Turković preminuo 16. septembra.

Nakon toga, Veljko Turković je izvadio pištolj i ispalio tri hica, od kojih je sa jednim pogodio Jasavića u nadlakticu lijeve ruke. Nakon toga je Izet Jasović, pošao prema Veljku Turkoviću i uhvatio ga za ruku u kojoj je držao pištolj i oteo mu ga. Zatim je Šefket Jasavić prišao sa leđa Turkoviću i udario ga držalicom sjekire u potiljak, nanoseći mu prelom potiljačne kosti sa krvnim podlivom”, piše u prvostepenoj presudi.

Bonus video: