Ruska tajna služba i vicepremijer organizovali doping neviđenih razmjera

WADA je od Meklarena dobila imena 695 ruskih sportista (600 sportista iz sportova OI i 95 iz sportova zastupljenih na ZOI), kao i 19 učesnika dopinga iz drugih država
0 komentar(a)
Putin, Foto: Sports.ru
Putin, Foto: Sports.ru
Ažurirano: 09.12.2016. 12:37h

"Doping u Rusiji kao državni projekat pokrenut je 2011. godine i trajao je do ZOI u Sočiju 2014. godine, a vodio ga je ruski ministar sporta, sada vicepremijer Rusije Vitalij Mutko. Mi nemamo čvrste dokaze za Mutka ali ne bismo bili iznenađeni da je bio upoznat sa šemom. Projekat je vodio sada bivši pomoćnik ministra Juri Nagornih, ali ne znam da li su informacije dolazile do Mutka. Ja neću objaviti imena sportista, ona će ostati tajna a spiskove će imati WADA i međunarodne sportske asocijacije, koje ih mogu objavljivati. Da ne bude sve kako sam protiv Rusije, moram da priznam da se stanje nakon mog prvog izvještaja značajno promijenilo nabolje", objavio je danas kanadski pravnik Ričard Meklaren, istražitelj dopinga u Svjetskoj antidoping agenciji (WADA).

Na konferenciji za medije u londonskom hotelu "Sent Pankras renesans" Meklaren je prezentovao izvještaj na 95 stranica, u kojem se za upotrebu dopinga, prema BBS-ju sumnjiči čak 1.115 ruskih sportista. Spekuliše se da su u 84 odsto ruskih sportista zamijenjene doping probe!

"Ja sam bio angažovan kao istražitelj u dopingu ruskih sportista, a moguće je da se nešto slično dešava i u drugim zemljama, samo drugačijim metodama. U probama ruskih sportista utvrđen je fiziološki nemoguće visok nivo soli. Rusija je falsifikovala OI u Sočiju, kao državni projekat, kojim je rukovodilo Ministarstvo sporta Rusije, Ruska antidoping agencija (RUSADA) i Ruski federalni biro! Nevjerovatno je da je nakon svega ministar sporta Mutko dogurao do položaja vicepremijera. U Rusiji se radilo u tajnim dogovorima, a mahinacije nijesu završene ni nakon ZOI u Sočiju, jer su nastavljene u moskovskoj laboratoriji. Dalji testovi DNK i testovi soli su to potvrdili. Radilo se o dopingu neviđenih razmjera", naglasio je Meklaren.

Završni dio izvještaja autora Ričarda Meklarena podrazumijeva da su dopingovani bili učesnici koji su osvojili četiri zlatne medalje na Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014, kao i petoro takmičara sa odličjima dvije godine ranije na Igrama u Londonu.

Kako se navodi, sportisti na takav korak se nisu pojedinačno odlučili, već kao dio programa zemlje Rusije.

"Ovo je afera neviđenih razmjera, sa strategijom da Rusija osvoji što više medalja", rekao je Meklaren, a prenosi BBC.

WADA je ranije tražila od Međunarodnog olimpijskog komiteta sveobuhvatnu suspenziju ruskih sportista, ali je taj zahtjev odbijen.

Pojedine međunarodne federacije suspendovale su ruske sportiste sa takmičenja, pa tako atletičari nisu mogli da učestvuju na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a sa Paraolimpijskih igara izbačen je cio ruski tim.

Bonus video: