U Nikšiću otvorena izložba “Zamajac metalurgije”

U sklopu izložbe, koja je organizovana u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, prikazan je kratki film o izgradnji Željezare, koji je nastao u saradnji sa Crnogorskom kinotekom
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2016. 11:57h

Povodom šest decenija metalurgije u Crnoj Gori JU "Muzeji i galerije" Nikšić je u galeriji “Nikola I” organizovala izložbu “Zamajac metalurgije” koju je priredio Miloš Zvicer.

Na oko 150 fotografija, počev od poslednje koševine, koju je uradio doajen crnogorske fotografije Milan Pešić, pa do onih Zvicerovih iz 2015, ispričana je ne samo istorija jedne fabrike, nego i grada i države.

"Od poslednje koševine do danas prošlo je mnogo vremena. Uloženo je mnogo rada i truda da bi se izgradila, održala i sačuvala jedna fabrika koja je izgradila Crnu Goru“, kazao je Zvicer.

Zahvaljujući poznatim jugoslovenskim fotografima uspomene su ostale sačuvane i na papiru, a ne samo u glavama onih koji su radili u Željezari.

"Za mene ove fotografije imaju veliku sentimentalnu vrijednost jer je na njima istorija grada, države“, kazao je Zvicer koji se fotografijom i kolekcionarstvom bavi od rane mladosti.

"Izložba predstavlja dio žive istorije Nikšića i bar će na trenutak podsjetili ljude koliko je bilo teško napraviti Nikšić industrijskim centrom Jugoslavije. Njom ćemo odati počast svim ljudima koji su nesebično gradili žilu kucavicu jednog velikog grada i države”, rekao je Zvicer.

U sklopu izložbe, koja je organizovana u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, prikazan je kratki film o izgradnji Željezare, koji je nastao u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Galerija

Bonus video: