Kotor: Kompozicije Bartoka u crkvi Svetog duha

Bartok se istakao i u sakupljanju narodne muzike
170 pregleda 0 komentar(a)
Bela Bartok, Foto: Wikipedia.org
Bela Bartok, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 09.12.2016. 10:39h

U okviru manifestacije "Dani mađarske kulture u Crnoj Gori" u organizaciji Ambasade Mađarske i ŠOSMO "Vida Matjan" Kotor, u ponedjeljak u 19 časova u Koncertnoj dvorani u crkvi Sv.duha, biće održan koncert i svečana izložba "Život i rad Bele Bartoka", povodom 135. godišnjice njegovog rođenja.

Na koncertu će nastupiti profesori i učenici muzičke škole koji će se publici predstaviti sa kompozicijama Bele Bartoka, kao i kompozicijama drugih mađarskih kompozitora.

Bela Bartok je jedan od najznačajnijih kompozitora 20. vijeka. Njegovo djelo i naučna dostignuća nisu od ogromnog uticaja samo na mađarsku i evropsku muziku, već su od epohalnog značaja za svjetsku kulturnu baštinu. Osim što je bio veoma značajan kompozitor, Bartok je igrao istaknutu ulogu u etnografiji i sakupljanju narodne muzike Srednje Evrope (osim mađarske sakupljao je i narodnu muziku ostalih naroda u Karpatskom basenu, rumunsku, slovačku, srpsku i hrvatsku), ali je čak i u Sjevernoj Africi snimao arapsku narodnu muziku.

Obilazio je sela sa fonografom - najranijom mašinom za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa, i snimljeni materijal je obradio znanstvenom preciznošću. Mnogi motivi iz narodne muzike su se kasnije pojavili u njegovom muzičkom stvaralaštvu.

Njegova najpoznatija djela su opera “Zamak vojvode plavobradog” (1911), muzika za klavir “Allegro barbaro” (1911) i “Mikrokosmos” (1926-1937), baleti “Drveni princ” (1914-1916) i “Čudesni mandarin” (1918-1919), ali su značajna i njegova djela u oblasti kamerne i koncertne muzike.

Bonus video: