ITALIJAN BIO U PRITVORU 30 DANA

Osumnjičenom za malverzacije vraćen pasoš: Bjanko može kući da slavi Božić

"Ministar vanjskih poslova Paolo Đentiloni, izražavajući zadovoljstvo zbog ove vijesti, posebno se zahvalio crnogorskom kolegi Srđanu Darmanoviću, sa kojim je o ovom slučaju razgovarao juče u Briselu, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO", piše u saopštenju italijanskog MVP
83 pregleda 2 komentar(a)
Flavio Bjanko, Foto: Savo Prelević
Flavio Bjanko, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2016. 09:17h

Italijansko Ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo se crnogorskim pravosudnim vlastima jer su vratile pasoš bivšem direktoru Elektroprivrede, Italijanu Flaviju Bjanku.

Bjanko je uhapšen sredinom aprila zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama kojima je EPCG oštećena za više miliona eura.

U pritvoru je bio 30 dana.

Zvanična Italija juče je saopštila da Bjanko, koji je morao da položi kauciju, više ne mora da stanuje u Crnoj Gori.

"Bjanko se sada može vratiti u Italiju kako bi prveo božićne praznike sa svojom porodicom. Ministar vanjskih poslova Paolo Đentiloni, izražavajući zadovoljstvo zbog ove vijesti, posebno se zahvalio crnogorskom kolegi Srđanu Darmanoviću, sa kojim je o ovom slučaju razgovarao juče u Briselu, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO", piše u saopštenju italijanskog MVP.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči ga da je sklapao štetne konsultantske ugovore kojima su na račun provizija, italijanske kompanije A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano od EPCG naplatile više miliona eura.

Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima u periodu od 2010. do 2012. dala bez raspisivanja tendera.

Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz EPCG: koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Udruženje manjinskih akcionara EPCG još 2013. godine podnijelo je krivičnu prijavu protiv kompanije, optužujući ih da su Italijanima nezakonito omogućili da naplaćuju konsultantske usluge.

Partija udruženih penzionera i invalida takođe je januara 2014. podnijela krivičnu prijavu protiv A2A i EPCG zbog naplaćivanja pravnih i konsultantskih usluga.

Skupštinski Odbor za antikorupciju u oktobru 2014. godine dostavio je tužilaštvu materijal o konsultantskim ugovorima EPCG.

Krajem maja 2014. godine interna revizija u EPCG utvrdila je niz propusta menadžmenta kojim je tada rukovodio Enriko Malerba.

Preporučujemo za Vas