Revolucija u liječenju raka prostate

Nivo antigena specifičan za prostatu, koji je ujedno i jedini tumorski beg pomoću kojeg se prilično rano može otkriti rak, drastično se smanjio kod većine od 47 muškaraca koji su se podvrgli novoj terapiji
0 komentar(a)
ćelije raka, Foto: Shutterstock
ćelije raka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2016. 14:14h

Do sada se smatralo da je testosteron svojevrsno 'gorivo' za napredovanje raka prostate i cilj skoro svih terapija bio je smanjiti nivo tog hormona u organizmima pacijenata. Novo, još uvek eksperimentalno medicinsko istraživanje, pokazalo je nešto sasvim drugačije.

Kako javlja Daily Telegraph, muškarca s uznapredovalim stadijumom raka prostate navodno je potpuno izliječila takozvana 'šok terapija', u kojoj su mu ljekari davali velike doze testosterona.

I drugim pacijentima koji su učestvovali u istraživanju rak je polako počeo da se povlači.

Nivo antigena specifičan za prostatu, koji je ujedno i jedini tumorski beg pomoću kojeg se prilično rano može otkriti rak, drastično se smanjio kod većine od 47 muškaraca koji su se podvrgli novoj terapiji.

- Kod jednog pacijenta nivo antigena pao je na nulu posle tri mjeseca i 22 ciklusa liječenja, pohvalili su se naučnici.

Ovaj potencijalno revolucionarni medicinski eksperiment pokrenuo je profesor Sem Denmejd iz univerzitetske bolnice Džons Hopkins u Baltimoru u SAD-u.

- Cilj nam je šokovima ubiti tumorske ćelije napadajući ih testosteronom. Rezultati su zapanjujuće dobri, iako smo još u početnoj fazi. Ohrabruje nas činjenica da bolest kod većine muškaraca već godinu dana, otkad su na našoj terapiji, stagnira, izjavio je profesor Denmejd.

Decenijama prije ovoga otkrića muškarce s rakom prostate liječili su smanjujući im nivo testosterona, solnog hormona koji luče testisi, a takav oblik terapije i danas zagovaraju mnogi stručnjaci.

Vrijeme će tek pokazati koliko je nova šok terapija, koju su Amerikanci predstavili na simpozijumu u Minhenu u Njemačkoj, uspješna.

Bonus video: