Šum na srcu ne znači bolest, ali kontrola je obavezna

“Najčešće srčane mane su defekti na pretkomorskim i komorskoj pregradi, a najopasnije su anomalije gdje su nerazvijeni djelovi srca, ili su nerazvijeni krvni sudovi koji su neophodni za život"
1190 pregleda 0 komentar(a)
dijete, srce, Foto: Shutterstock
dijete, srce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2016. 14:36h

Šum na srcu je najčešći povod da pedijatar posumnja na moguću bolest srca i da roditeljima predloži dopunski pregled djeteta kod dječjeg kardiologa. Ovakve savjete svakako treba shvatiti ozbiljno, ali ne treba paničiti - šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi i najčešće je bezopasan. To što ima šum na srcu ne znači automatski da dijete treba da se liječi. Postoje poremećaji u građi srca koji su relativno česti, ali su bezazleni. Predstavljaju urođene nesavršenosti geometrije srca, koje su naslijeđene i mogu se okarakterisati kao individualne karakteristike tog djeteta. To su zapravo zdrava djeca, jer srce ne mora da bude savršeno da bi bilo zdravo. Ovakav uvod za na šu temu napravila je pedijatar dr Marija Lakićević.

“Zvuči pretjerano, ali smatra se da više od 50 odsto zdrave djece ima šum na srcu . Pošto se ovakav šum srijeće kod, inače, zdravog srca - on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum . Najčešće se otkrije tokom infekcije bilo kog porijekla, pri pregledu pedijatra. Fiziološki šumovi imaju specifične zvučne karakteristike, koje ih odvajaju od šumova koje odaje bolesno srce, pa iskusan pedijatar može da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma. Roditeljima se zato odmah ne saopštava da njihovo dijete ima šum . Obično se sačeka da prođe infekcija, pa se uporede kvalitet i jačina šuma. Ako je slabiji ili je nestao, sasvim je sigurno da se radi o fiziološkom šumu. Ali, ako je šum istog intenziteta, mališan se upućuje kod dječjeg kardiologa. Upravo je promjenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca, koji je, uglavnom, mnogo jači i ne mijenja se značajnije tokom vremena”, kaže dr Lakićević.

KADA SE OBIČNO OTKRIVA ŠUM NA SRCU ?

“Rekla sam već da se kod gotovo polovine djece tokom života u nekom trenutku otkrije šum koji potom vremenom i iščezne. Tipično vrijeme pojave šuma je između druge i četvrte godine života, a ljekar ga čuje ili na pregledu zbog neke infekcije, ili na sistematskom pregledu, a najčešće se šum više ne čuje do polaska u školu. Nakon otkrivanja fiziološkog šuma roditeljima je potrebno objasniti kako će njihovo dijete vjerovatno i narednih godina da ima šum na srcu - koji će povremeno da se čuje jače, a povremeno slabije (ili će da nestane), a da će definitivno da nestane najkasnije do puberteta. Tada su grudni koš i okolni mišići mnogo razvijeniji, srce je dalje od slušalica, pa se ovako tihi šumovi ne čuju”, objašnjava na ša sagovornica.

ŠTA LJEKAR ČUJE KADA STETOSKOPOM SLUŠA SRCE?

“Obično čujemo 2 srčana tona. Oni su posljedica rada srčanih zalistaka i prolaska krvi kroz predkomore i komore. Uz ove tonove može da se čuje i šum - zvuk koji se čuje između 2 tona. On je posljedica donekle promijenjenog, turbulentnog toka krvi kroz srce”, objasnila je doktorka.

KAKAV PREGLED OČEKUJE DIJETE SA ŠUMOM?

“Zadatak dječjeg kardiologa je da, osim kliničkog pregleda (osluškivanja zvukova i šumova), djetetu uradi i EKG. Nakon ovog osnovnog kardiološkog ispitivanja, sa velikom vjerovatnoćom može da se isključi postojanje ozbiljne urođene srčane mane. Postoje, međutim, neke srčane mane koje ne moraju da budu praćene jakim šumom ili ozbiljnim tegobama. Zbog toga bi bilo dobro da se poslije ovog pregleda zakaže i ultrazvučni pregled. Ukoliko se nakon njega potvrdi da se radi o funkcionalnom šumu, odnosno da je srce djeteta potpuno zdravo, ispitivanje je završeno”, priča dr Lakićević.

DRUGAČIJI SCENARIO...

“ Na žalost, nisu svi šumovi na srcu bezazleni. Iako se misli da se srčane bolesti javljaju isključivo kod starijih ljudi, priličan broj djece ima bolesno srce. Najčešći uzrok srčanih problema u dječjoj populaciji su urođene srčane mane. Urođene anomalije na srcu se srijeću češće nego na bilo kom drugom organu. Skoro svako stoto novorođenče ima neku od urođenih srčanih mana. Šum na srcu je često prvi znak oboljenja srca kod ove djece. Međutim, ono što bi trebalo znati, jeste da šum kod tih mališana ne mora da se čuje odmah po rođenju. Najčešće se otkrije prilikom otpusta iz porodilišta ili na prvim pregledima u savjetovalištu, pred redovnu vakcinaciju.

ŠTA KAD POSTOJI SRČANA MANA?

“Ova tema je prilično široka, postoji zaista čitav spisak srčanih mana i vjerujte da je prilično dugačak. Mane mogu biti teže ili lakše. U tom smislu se i ide dalje sa liječenjem...U svakom slučaju, teške srčane mane danas se najčešće otkrivaju još dok je dijete u materici, tako da roditelji znaju sa čim će se susresti kada se beba rodi. Djeca kod koje se potvrdi postojanje urođene srčane mane, moraju da budu podvrgnuta detaljnijim ispitivanjima, a najčešće i terapiji (medikamentnoj i hirurškoj). Prognoza kod ovih bolesnika je veoma šarolika. Jedan broj urođenih srčanih mana može da prođe spontano (ne zahtijeva hirurško liječenje), dok druge srčane mane zahtijevaju operaciju, poslije koje djeca mogu da vode relativno normalan život (takvih je najviše). U trećoj grupi su veoma teške urođene srčane mane - koje zahtijevaju nekoliko operacija, sa neizvjesnim udaljenim rezultatima ( na sreću, takvih je najmanje).

NA ŠTA RODITELJI TREBA DA OBRATE PAŽNJU KADA NJIHOVO DIJETE IMA ŠUM NA SRCU ?

“Sve zavisi o kakvom se šumu radi. Kada dijete ima fiziološki šum (dokazan), onda tu zaista nema ograničenja. Ukoliko, pak, postoji neka (čak i najmanja) srčana mana, onda uz šum mogu da se jave: plavilo oko usta, modri nokti, otežano disanje, znojenje po glavi. Ukoliko se radi o maloj bebi, onda tu imamo nenapredovanje, bebu koja se umara dok jede, koja se neobično mnogo znoji dok jede, kada se kupa ili kada se igra...Dakle, to su sve simptomi koji se ne smiju ignorisati i koji mogu ukazati da stanje srca nije najbolje i da treba posjetiti kardiologa. Kardiolozi uvijek na izvještajima pišu kada je sledeća kontrola i dodaju 'i ranije, po potrebi'. Roditelji treba da prate svoje dijete i reaguju ako postoje problemi”, upozorava dr Lakićević.

KOJE SU TO NAJČEŠĆE SRČANE MANE KOD DJECE?

“Najčešće srčane mane su defekti na pretkomorskim i komorskoj pregradi, a najopasnije su anomalije gdje su nerazvijeni djelovi srca, ili su nerazvijeni krvni sudovi koji su neophodni za život. Najteže mane moraju da se operišu, ali najnovije interventne procedure omogućavaju da se veliki broj i teških srčanih mana danas rješava bez operacije”, kaže doktorka.

Šum na zdravom srcu

-česta pojava, javlja su 30 do 50 % djece

-češći je u nekim porodicama, tako da ako ga imaju majka ili otac, postoji veća vjerovatnoća da će ga imati i dijete

-može da se čuje prvi put u bilo kojoj dobi djetinjstva ili mladosti, ali kada se čuje u prvom mjesecu života nešto je veća mogućnost srčane mane.

Kako znamo da se radi o šumu na zdravom srcu?

-djetetov ljekar već na osnovu razgovora sa roditeljima i pregleda može sa velikom vjerovatnoćom zaključiti da li se radi o zdravom srcu

-kod takvog djeteta roditelji ne primjećuju nikave tegobe

-dijete je normalno razvijeno za uzrast

-zvučne osobine šuma ( na stetoskopu) ukazuju na zdravo srce

Potrebno je, ipak barem jednom uraditi kardiološku obradu.

Na taj na čin mogu se isključiti neke manje srčane mane, koje se mogu zamijeniti sa šumom na zdravom srcu .

Zašto šum nastaje?

Šum na srcu nastaje zbog ubrzane cirkulacije i turbulentnog strujećeg toka krvi kroz određene djelove srca, naročito kroz one koje imaju mali otvor. Ovakav protok krvi daje vibraciju kao kod protoka vode. Riječ je o šumu na srcu kod kojeg se vibracije visokog tonaliteta kreću od 200-400 herca, a grublji šumovi i do 800 herca.

Dijagnoza najvažnija

Ako se otkrije da je šum organske prirode, posljedica neke urođene ili stečene srčane mane, veoma je važno da se postavi tačna dijagnoza . Za snimanje je ranije korišćena takozvana fonokardiografija, a danas se to radi ultrazvučnom dijagnostikom sa doplerom, koja precizno određuje uzroke bolesti. Može da se primjeni u svim uzrastima, čak i na fetusu poslije 4. mjeseca trudnoće.

Preporuke kardiologa

Preoručuje se da djeca sa težim oboljenjem srca ne idu u jaslice i vrtić. Treba da jedu više puta dnevno, ali manje i neslane obroke. Mogu normalno da se vakcinišu, ali uz obavezne ljekarske kontrole. Za njih su dodatno opasne sve bakterijske infekcije, pa se preporučuje češće korišćenje antibiotika (kod svake popravke zuba, ili hirurške intervencije). Dakle, obavezno je da se djeca čuvaju zapaljenja srčanih zalistaka (infektivnog endokarditisa).

DODATAK O ZDRAVLJU

Bonus video: