Sva teškoća i lakoća postojanja

Motivi se kreću od ruralnih do uređenih urbanih
210 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Mićanović, Foto: Svetlana Mandić
Zoran Mićanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.12.2016. 10:50h

Slikar Zoran Mićanović Mićan predstavio se sa najnovijim ostvarenjima u banket sali hotela "Onogošt" u Nikšiću pred brojnom likovnom publikom.

"Motivi su različiti i kreću se od neuređenih ruralnih do uređenih urbanih, a autor se prema obje vrste motiva određuje na isti način, iskreno posmatrajući, jasno zapažajući i na isti način ih prenoseći na platno. Autor se samo bavi svojim temama ali nas istovremeno uvlači u njih, u svoj svijet davno proživljeni, nezaboravljeni i ovaj danas u kome živimo. Iz podsvijesti priziva davno viđene slike i predstavlja ih u novom ruhu, obojene novim bojama nostalgičnog sjećanja na djetinjstvo i sebe samoga", kazao je slikar Boško Raičević otvarajući izložbu.

Mićanovićeve slike, smatra Raičević, pokazuju svu teškoću i lakoću življenja i postojanja, a umjetnik nikada ne ide do kraja, već duboko promišljajući ostavlja i posmatračima da taj proces zaokruže i dovedu do mjere svoga poimanja.

"Izražena linearna perspektiva potpomognuta treperavom vazdušnom perspektivom dovodi nas u stanje da gubimo osjećaj o planovima i postajemo dio slike i igramo ulogu koja nam je dodijeljena”, istakao je Raičević.

Prema njegovim riječima Mićanović zadati likovni problem rješava jednostavnim bojenim površinama sa "tek po kojim vezom od linija koje se prepliću" dajući im epsku snagu i karakter, oplemenjenu lirskim momentima.

Mićanović kaže da slika ono što osjeća, da je veliki romantik i da voli renesansu i mirnoću.

"Volim da ubacujem nešto novo, da istražujem. Nijesam ja taj koji je izmislio tu duboku ljubičastu koja dobro leži na sniježnim motivima i daje tu atmosferu. Volim snijeg i svako nevrijeme volim, volim radnju na platnu. Jednostavno, slikam ono što osjećam", kazao je Mićanović.

Bonus video: