Izložba Mitra Živkovića u galeriji "Centar"

Mitar Živković je rođen u Zaječaru 1975. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 1999. godine, u klasi prof. Pavla Pejovića
167 pregleda 0 komentar(a)
Mitar Živković crtež (novina)
Mitar Živković crtež (novina)
Ažurirano: 08.12.2016. 10:30h

Izložba crteža vajara Mitra Živkovića, koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, biće otvorena večeras u podgoričkoj galeriji "Centar" u 20 sati.

"Pretpostavljajući da većina poznaje umjetničko djelo vajara Mitra Živkovića, otkrivamo i onog drugog i/ili 'prvog' umjetnika kojem je imanentan crtež u stvaralačkim/autorskim samorealizacijama. Upravo, neki od ovih crteža djeluju kao skice za skulptorska ostvarenja, no, to svakako ne umanjuje njihove kvalitativne vrijednosti. Iako nisu produkt jedinstvenog ciklusa/opusa snažan individualni, rukopisni korelativ neumitno povezuje ove radove. Nazivi radova - Disanje, San, Mir, Majka, Igra... u više produkovanih varijantnih rješenja predstavljaju indikativna semantička čvorišta. Ove karmičke riječi/pojmovi govore suštinom bitisanja i tvore sublimaciju esencijalnog, arhetipskog, primordijalnog, kontinuiranog, svetog”, zapisala je o crtežima Živkovića, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović koja će i otvoriti izložbu u galeriji “Centar”.

Mitar Živković je rođen u Zaječaru 1975. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 1999. godine, u klasi prof. Pavla Pejovića.

Postdiplomske studije završio je u Ljubljani (odsjek vajarstva), u klasi prof. Dušana Tršara. Član je ULUCG od 2010. godine. Status samostalnog umjetnika stiče 2013. godine.

Bonus video: