Sud prihvatio jemstvo za Aleksića

Aleksića sumnjiče za pokušaj ubistva policajca Šukovića...
166 pregleda 3 komentar(a)
Radovan Aleksić, Foto: Boris Pejović
Radovan Aleksić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2016. 08:00h

Sudija za istragu Vladimir Novović prihvatio je jemstvo koje je Radovan Aleksić dao kao sredstvo obezbjeđenje za ukidanje pritvora.

Aleksić je osumnjičen za pokušaj ubistva policijskog inspektora Predraga Šukovića.

Jemstvo je garancija da će biti dostupan pravosudnim organima, a Aleksić je ponudio porodični stan od 59 kvadrata u užem centru Podgorice, koji je procijenjen na 63.000 eura.

Ukoliko odluku Novovića potvrdi vanraspravno vijeće Višeg suda, bivši vojni bezbjednjak uskoro će se naći na slobodi.

“Tri dana je rok za žalbu na rješenje o prihvatanju jemstva”, potvrdila je portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Aleksić je sredinom oktobra uhapšen zbog sumnje da je pokušao da ubije nekadašnjeg šefa Odeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala.

Nakon što je viši državni tužilac Željko Tomković dao saglasnost da se prihvati jemstvo koje su ponudili Aleksićevi branioci advokati Danilo Mićović i Milan Vujović, osumnjičeni je obećao da će biti dostupan istražnim organima. Ahmo Hajdarpašić (60) iz Sarajeva anonimno je prijavio policiji da je Aleksić čovjek koji je pokušao da ubije policijskog službenika.

Istražiteljima je rekao da ga je prepoznao na policijskoj fotografiji osobe za koju su istražitelji rekli da vjeruju da je pucala na Šukovića.

Hajdarpašić je saslušan kao svjedok, ali je tada rekao da ne može sa 100 odsto sigurnosti tvrditi da je Aleksić muškarac sa slike, ali je kazao da vjeruje da jeste.

Tada je rekao da Aleksića poznaje još od 1993. godine, kada su zajedno radili u istoj kasarni u Nikšiću, ali da ga nije vidio 23 godine.

Kredibilan svjedok ili osveta?

Branioci osumnjičenog Aleksića, advokati Milan Vujović i Danilo Mićović izjavili su da je iskaz svjedoka neupotrebljiv i da je sve farsa. Rekli su da je Hajdarpašić prijavio Aleksića zbog nekih sukoba koji datiraju još iz vremena zajedničkog boravka u kasarni.

"Interesantno je da je ovaj svjedok odbio nagradu od 30.000 eura koja je bila raspisana za informaciju koja bi doprinijela rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Hajdarpašić je nakon saslušanja u tužilaštvu tražio samo da mu budu isplaćeni putni troškovi, odnosno karta do Švajcarske gdje živi, a porijeklom je iz Rožaja”, naveli su branioci.

Bonus video: