Nastavak obračuna kokainskih kartela u Crnoj Gori

"Vozač se primakao terasi i usporio, a onaj iza njega izvadio je kalašnjikov i zapucao", rekao je jedan od očevidaca "Vijestima"
235 pregleda 66 komentar(a)
trofej pucnjava, Bečići pucnjava, Đorđe Boret ubistvo, Foto: Vuk Lajović
trofej pucnjava, Bečići pucnjava, Đorđe Boret ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.12.2016. 06:40h

Budvanin Đorđe Boreta (32) ubijen je juče oko 11 sati dok je u društvu prijatelja ispijao kafu na terasi bečićkog lokala Trofej.

Kiša metaka iz kalašnjikova, usmrtila je i ljekara u penziji Dragana Nena Zečevića (69), koji je sa sugrađaninom Ivom Stanišićem (34) sjedio za stolom do Borete. Stanišić je pogođen u rame i ruku, a ljekari su kazali da nije životno ugrožen.

Očivici su terase kafića saopštili su novinarima “Vijesti” da su maskirani napadači do lokala došli motorom iz pravca naselja Ivanovići. Tvrde da su obojica imali kačkete, a preko njih i kapuljače.

“Vozač se primakao terasi i usporio, a onaj iza njega izvadio je kalašnjikov”, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Puščana cijev, tvrdi izvor, bila je na samo metar udaljenosti od Borete kada se začuo rafal.

“Đorđe je ostao uspravljen, rafal ga je pokosio dok je sjedio. Velikom brzinom napadači su pobjegli”, ispričao je jedan od očevidaca.

Dodao je da su meci pogodili i druge, jer je “napadač nastavio nekontrolisano da puca”.

Pretpostavlja se da su napadači utekli ka Budvi i da su se uključili na Jadransku magistralu - Trofej se nalazi praktično na glavnoj bečićkoj raskrsnici, u blizini elitnih hotelskih kompleksa. Istražitelji su pronašli 12 čaura, koje su napadačima ispale tokom bijega.

“Vijestima” je rečeno da je u Boretu pucano s leđa i da je potpuno izrešetan, navodno dum-dum mecima koji se raspadaju u tijelu pogođenog. Napadači su očigledno bili dobro upoznati sa njegovim planovima, jer su ga ubili dan prije nego je trebalo da otputuje u Hrvatsku.

Bečići su dva sata nakon pucnjave bili blokirani, a policajci su pretresali sve koji su napuštali naselje. Iz policije je nezvanično rečeno da je Boreta samo pola sata prije nego je ubijen, iz pravca Budve krenuo u lokal Trofej, što takođe implicira da su ga pratili.

Saopšteno je da pretpostavljaju da su egzekutori najprije prošli motorom prema Ivanovićima, a zatim se vratili i pucali.

Motor i zolja

Dvostruko ubistvo dogodilo se u vrijeme dok je Budva praktično pod policijskom opsadom od kada je prije 20-ak dana u tamošnjem naselju Gospoština pronađen motor u kome se nalazio ručni bacač - takozvana zolja. Tada je nezvanično saopšteno da istražitelji vjeruju se priprema još jedna likvidacija u kokainskom ratu.

Inspektori su saslušali nekoliko osoba, potencijalnih žrtvi - među kojima i bliskog prijatelja ubijenog Borete, Marka Ljubišu Kana koji je povezivan i sa klanom Beograđanina Luke Bojovića, navodnog vođe zemunskog klana.

U okviru te istrage, policajci su navodno prije desetak dana pronašli i napuštene automobile u Lastvi Grbaljskoj kojim bi se ubice odvezle nakon zločina. Pretpostavlja se da je i jučerašnja pucnjava dio rata kokainskih kartela. Rat kriminalnih klanova od kraja 2014. godine koštao je živote još dva Budvana - Sašu Markovića i njegovog kuma Gorana Đuričkovića.

Đuričković je ubijen prije godinu, a sumnja se da je likvidiran zbog nestanka tovara kokaina od oko 200 kilograma u Španiji. Njegov kum - Marković ubijen je u aprilu 2015. navodno greškom, jer su egzekutori tražili Đuričkovića sa kojim je sjedio neposredno prije nego je izrešetan.

Istražitelji vjeruju da su žrtve tog rata i Podgoričanin Ivan Lopičić, Cetinjanin Goran Radoman, Plužinjanin Božidar Cicmil, Kotorani Dalibor Đurić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Novljanin Radovan Matović Rakela, Srđan Vlahović iz Podgorice, Cetinjanin Radomir Đuričković...

Brat osuđenog za ubistvo Šćekića, hapšen i zbog kokaina

Đorđe Boreta prethodne dvije godine bio je zakupac popularnog budvanskog kuplišta Mogren I. Njegova firma Boreta company, zakupila je to kupalište na tri godine, a upućeni kažu da se uspješno bavio ugostiteljstvom.

On je 2014. godine uhapšen, a policija je saopštila da je tada bio u vozilu sa Stefanom Mićićem i Brankom Orlandićem u kome je pronađeno 120 grama kokaina. Iste godine policajci su ga priveli na informativni razgovor, nakon što je sa prijateljem Markom Ljubišom Kanom šenlučio u centru grada.

Oženjen je brataničnom ubijenog Gorana Đuričkovića, sa kojom ima troje djece. On je brat od strica Saše Borete, koji je osuđen na 30 godina robije zbog podstrekivanja na ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela Splendid.

Navodno slučajne žrtve mafijaških obračuna...

Prva slučajna žrtva kokainskog rata navodno je Budvanin Saša Marković, ubijen 17. aprila 2015. godine u Budvi. Marković je tog dana izrešetan u naselju Ivanovići. Navodno, i tada je meta bio njegov kum Goran Đuričković.

Sredinom aprila na skretanju za Kavač, u Kotoru, arhitekta Nenad Popović greškom se našao na nišanu aktera mafijaškog rata. Napadači su pucali u automobil u kom je bio, ali je on ostao nepovrijeđen. Policija vjeruje da se arhitekta na meti našao samo zbog toga što vozi isti autombil kao Kotoranin Veselin Vukotić, otac Jovana i Igora Vukotića.

Istražitelji provjeravaju da li je početkom septembra, u naselju Škaljari, greškom stradao Kotoranin Miloš Bošnjak. On i njegov prijatelj Goran Biskupović 5. septembra likvidirani su na do sada nezabilježen način u ovdašnjim mafijaškim obračunima - improvizovanom napravom rasprskavajućeg usmjerenog dejstva u trenutku dok su prolazili pored eksploziva. Biskupović je navodno bio blizak škaljarskom klanu, a Bošnjak se sa vraćao sa njim sa kupališta.

U obračunu primorskih klanova, početkom oktobra u Meljinama eksploziv je greškom podmetnut ispod pogrešnog automobil. Tada su V. V. i njegov trogodišnji sin prošli sa lakšim povredama.

Bonus video: