Viši sud ćuti o propustima u predmetu šverca droge

Iz suda nijesu odgovorili ko je napravio grešku i na ročišta nije pozivao advokata Savu Kostića, branioca po izboru Hadžibetija
466 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Viši sud, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2016. 20:02h

Još u fazi potvrđivanja optužnice napravljena je greška u predmetu za međunarodni šverc droge, u kome je prvooptuženi Duško Martinović.

Iz podgoričkog Višeg suda nijesu odgovorili ko je i kada napravio grešku i na ročišta nije pozivao advokata Savu Kostića, branioca po izboru okrivljenog Jonuza Hadžibetija koji je u bjekstvu.

Njemu su dodijelili branioca po službenoj dužnosti.

Kostić je objasnio da bi propust Višeg suda mogao da dovede do ponavljanja postupka, odnosno do vraćanja u fazu ispitivanja i potvrđivanja optužnice.

U tom predmetu nekoliko okrivljenih, među kojima je i novinar istraživač Jovo Martinović, već 13 mjeseci su u pritvoru.

Iz Višeg suda nisu odgovorili ko je, kada i na osnovu čega Hadžibetiju dodijelio advokata po službenoj dužnosti, da li su pozivali Kostića na zakazana ročišta za ispitivanje i potvrđivanje optužnice i glavne pretrese...

Bez odgovora ostala su i pitanja na koji će način Kostiću biti omogućeno pravo na odbranu klijenta i da li će taj postupak biti ponovljen.

Kostić je kazao da će od Višeg suda tražiti da mu pokažu gdje je punomoćje koje im je dostavio, ali i objašnjenje kako je ono nestalo iz predmeta.

“U konkretnom slučaju napravljene su najteže povrede prava okrivljenog Hadžibetija. I to pravo na odbranu koje je zagarantovano Ustavom, Zakonikom o krivičnom postupku i svim međunarodnim konvencijama. Mogao sam da se pravim lud i sačekam kraj postupka, ali nisam želio, jer je moguće da su neki od okrivljenih neosnovano u pritvoru”, rekao je on.

Dodao je da Viši sud procesno mora da ukine sve radnje koje su se desile od momenta angažovanja branioca po službenoj dužnosti.

“Ne znam koje radnje će preduzimati u pravcu otklanjanja ovih propusta. Da li će predmet vratiti u fazu potvrđivanja optužnice, razdvojiti ga i potvrđivati u odnosu na mog branjenika... Mogu da urade još mnogo toga, ali ne znam šta će uraditi. Možda će samo nastaviti, jer je završeno saslušanje svih okrivljenih. Prema mom mišljenju, procesno moraju da ukinu sve radnje”, rekao je on.

Kostić je istakao da se ni njemu i njegovim kolegama sa mnogo više staža u advokaturi, nikada nije desio sličan slučaj.

“Nezamislivo je da se desi ovakav prospust. Vijeće koje je potvrđivalo optužnicu mora da kaže šta je uzrok ove greške . Potvrđena je optužnica za mog branjenika u mom odsustvu, kako će se to procesno vratiti i kako će izaći iz te situacije, to oni najbolje znaju. Moguće da je u pitanju tehnička greška, da je punomoćje zagubljeno, ali onda se opet postavlja novo pitanje - šta je sa odlukama vijeća koje je odbilo moju žalbu”, rekao je Kostić.

Optužnica specijalne tužiteljke Mire Samardžić, kojom su Martinovići, Hadžibeti i još 11 osoba okrivljeni za međunarodni šverc droge potvrđena je 5. maja.

Pred vijećem sutkinje Vesne Pean 27. oktobra počelo im je suđenje, a na do sada održanim pretresima saslušani su svi okrivljeni.

Sudi im se zbog organizovanog šverca narkotika u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Holandiji.

"Pravni galimatijas koji će biti veliki problem za sudeće vijeće"

Advokat Branko Anđelić, branilac Vasa Perovića i Marka Šakovića, dvojice okrivljenih u tom predmetu, kazao je da je u pitanju "pravni galimatijas koji će u ovom momentu biti veliki problem za sudeće vijeće".

"Prosto iz razloga što se sad postupak ne može vratiti u fazu potvrđivanja optužnice, a u toj fazi je i napravljen ovakav propust, zbog kojeg je došlo do najozbiljnije povrede prava na odbranu. ZKP ne dozvoljava mogućnost kompromisa ili 'prevazilaženja' situacije, ali sve posebno dobija na značaju kad naši klijenti zbog svega ovoga ostaju u pritvoru i u velikoj dilemi kako će se, i na koji način odvijati dalji tok suđenja", rekao je Anđelić.

Bonus video: