Skulpturom o stanju svijeta

Umjetnica je nagrađena za skulpture od neobičnog materijala kao što su riblja koža i kocke od krede koje se koriste za bilijar
0 komentar(a)
Helen Marten, Foto: Stratimstimes.com
Helen Marten, Foto: Stratimstimes.com
Ažurirano: 07.12.2016. 10:50h

Britanska vajarka Helen Marten dobitnica je najprestižnije britanske nagrade za umjetnost Tarner, ustanovljene 1984. godine.

Umjetnica je nagrađena za svoje skulpture od neobičnog materijala kao što su riblja koža i kocke od krede koje se koriste za bilijar.

Helen Marten (31) dobila je nagradu koja joj je uručena u ponedeljak uveče na ceremoniji u Londonu gdje je žiri pozdravio njen “izuzetni doprinos u razvoju savremene umjetnosti”.

U obrazloženju žirija navodi se da Helen Marten u svom radu “reflektuje stanje u svijetu”, koje se “sve više ubrzava, naročito pod uticajem interneta”. Žiri je pohvalio to što u radu nagrađene postoji fluidnost koja jednu sliku pretvara u drugu.

Dobitnica nagrade Tarner je izjavila kako je duboko počašćena ovim priznanjem i najavila je da će novac od nagrade podijeliti s ostalim finalistima.

Marten je ovo druga značajna nagrada za mjesec dana, čime je učvrstila svoju poziciju najuzbudljivije mlade umjetnice u Velikoj Britaniji, ocjenjuje “Gardijan”. Naime, ona je prije nekoliko nedjelja osvojila Hepvort nagradu za skulpturu (vrijednu 30.000 funti), zbog svojih “zagonetnih vajarskih djela koje odražavaju stanje svijeta”.

Nagrada Tarner se obično dodeljuje u britanskom muzeju Tejt gdje su izložena djela dobitnika.

Ove godine u uži izbor za nagardu Tarner, pored nagrađenog kolaža Helen Marten, ušle su skulpture od metalnih otpadaka Majkla Dina, maketa voza Džozefine Prajd i nadrealistički radovi Antee Hamilton, među kojima je 10 metara visoka skulptura nage muške zadnjice.

Bonus video: