Sindikat: Napad na policajce je napad na državu

Iz Sindikata Uprave policije apeluju i zahtijevaju od Višeg državnog tužilaštva da preduzmu sve mjere u cilju zaštite policijskih službenika
85 pregleda 0 komentar(a)
Policija, Grb policije, Uprava policije, Foto: Arhiva Vijesti
Policija, Grb policije, Uprava policije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.12.2018. 09:40h

Najnoviji napad na službenike policije koji se desio u Herceg Novom, u noći između petka i subote, ukazuje da ne postoji dovoljan stepen zaštite njegovih života, saopštili su iz Sindikata Uprave policije.

"Sindikat Uprave policije izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje napad na policijske službenike Ljucu Sendina i Vukićević Aleksandra kada je na njih iz pištolja pucao Radović Marko iz Kotora i na ovaj način doveo u pitanje njihove živote. Njegova neskrivena namjera da usmrti policijske službenike je očigledna i predstavlja dovoljan dokaz da mu se sudi po hitnom postupku i najstožije kazni za učinjeno KD “teško ubistvo u pokušaju”. Ovo tim prije što je utvrđivanje odgovornosti vrlo složen postupak i zahtijeva dug period", saopštili su iz sindikata.

Oni apeluju i zahtijevaju od Višeg državnog tužilaštva da preduzmu sve mjere u cilju zaštite policijskih službenika, "jer u odnosu na učinioca ovog surovog djela ne mogu postojati bilo kakve olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne".

Ovakav napad na policijske službenike se, kako smatraju, mora smatrati napadom na državu.

"U predhodnim mjesecima desilo se niz napada na policijske službenike u kojima okrivljeni nisu adekvatno kažnjeni i nije poznato da je nekom izrečena gornja granica kazne za ove napade. Vinovnici obično dobiju blaže zatvorske kazne, novčane ili kazne obavljanja društveno korisnog rada", ističu iz sindikata.

Napominju da tužilaštvo i sudstvo moraju biti strožiji prema onima koji napadaju policijske službenike i na taj način cijeloj javnosti jasno staviti do znanja da će policijski službenik u slučajevima kada mu je ugrožen život imati punu zaštitu države.

"Ono što ne možemo i ne smijemo da prihvatimo jeste da službenici policije budu nezaštićeni prilikom obavljanja svojih profesionalnih zadataka jer njihov život i tjelesni integritet nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva", zaključuju iz Sindikata Uprave policije.

Bonus video: