Namirnice koje smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka

Tim istraživača analizirao je objavljene podatke od više od 800.000 učesnika širom svijeta
96 pregleda 0 komentar(a)
bademi, orasi, Foto: Shutterstock
bademi, orasi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2016. 16:00h

Konzumiranje najmanje 20 grama orašastih plodova dnevno smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti i raka, navodi nova studija.

Naime, orašasti plodovi smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti za 30 odsto, od kancera za 15 odsto i rizik od prerane smrti za 22 odsto.

Ista količina orašastih plodova (jedna puna šaka), povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovane respiratornim bolestima, dok je rizik od dijabetesa smanjen za 40 odsto.

Koautor studije Dagfin On, sa koledža Imperijal u Londonu rekao je: “Do sada su studije bile usredsređene na uticaj koji orašasti plodovi imaju na ozbiljne bolesti, poput srčanih bolesti, infarkta, raka, ali sada počinjemo da skupljamo podatke za druge bolesti.“

“Pronašli smo dosljedno smanjenje rizika u mnogim različitim bolestima, što ukazuje na to da postoji pravi, osnovni odnos između konzumiranja orašastih plodova i različitih zdravstvenih ishoda.“

Tim istraživača analizirao je objavljene podatke od više od 800.000 učesnika širom svijeta.

U studiji su se koristili lješnici, orasi, kao i kikiriki, koji je tehnički mahuranka.

“Ovi plodovi imaju visok procenat vlakana, magnezijuma i polinezasićene masti – hranljive materije koje su pogodne za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, i smanjuju nivo holesterola“, dodao je profesor On.

“Neki orašasti plodovi, poput lješnika i oraha, bogati su antioksidantima, koji se bore sa oksidativnim stresom i mogu da smanje rizik od kancera.“

Iako orašasti plodovi imaju visok nivo masti, ali su takođe bogati i vlaknima i proteinima, a čak postoji i dokaz da vremenom mogu da smanje rizik od gojaznosti, zaključuje profesor.

Bonus video: