Otkriće o sjećanju može da vodi izlječenju mentalnih bolesti

“Ovo mijenja način na koji razmišljamo o strukturi radne memorije i obrađivanju koje podržava”
107 pregleda 0 komentar(a)
sjećanje, pamćenje, mozak, Foto: Shutterstock
sjećanje, pamćenje, mozak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2016. 11:33h

Naučnici imaju novu teoriju o tome kako mozak obrađuje sjećanja, koja obećava da će u budućnosti moći da pomogne onima koji boluju od depresije ili drugih mentalnih bolesti.

Studija Univerziteta u Viskonsinu fokusirala se na radno pamćenje, koje pokriva neposredne stvari poput novih brojeva telefona ili gde smo ostavili ključeve od kuće. Preovlađujuća teorija o ovom tipu memorije glasi da informacija nestane ako je osoba “smjesti daleko u mozgu” i ne razmišlja o njoj neko vrijeme.

Ali, istraživači su otkrili da sjećanje zapravo ostaje smještena u mozgu, kao i da može da se povrati kroz magnetnu stimulaciju posebnih ćelija, kako navode. To ne znači da može da pomogne da se sjetite nekih stvari, ali istraživači kažu da su implikacije i dalje potencijalno velike.

“Ovo mijenja način na koji razmišljamo o strukturi radne memorije i obrađivanju koje podržava”, rekao je koautor studije Nejtan Rouz. Istraživač Bred Posl objašnjava zašto bi ovo moglo da bude veliko otkriće za one koji imaju mentalne bolesti, poput šizofrenije.

“Većina mentalnih bolesti je povezana sa nemogućnošću da se odabere o čemu će se razmišljati. Na ovaj način želimo da preuzmemo prve korake u razvijanju mehanizama koji će nam omogućiti kontrolu nad onim o čemu ćemo da razmišljamo.”

I dalje je potrebno puno rada, ali generalna ideja mogla bi da pomogne ljudima da preusmjere fokus, u slučaju šizofrenije, to bi značilo prebacivanje sa halucinacija na stvarnost.

Bonus video: