Sud zaboravio da zove advokata na pretrese

Branilac Hadžibetija, advokat Sava Kostić, nije obaviješten o ročištu za ispitivanje optužnice, ni o početku suđenja
67 pregleda 3 komentar(a)
Apelacioni sud, Viši sud, Foto: Savo Prelević
Apelacioni sud, Viši sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.12.2016. 10:52h

Suđenje grupi optuženoj za organizovani šverc droge juče je odgođeno, jer je podgorički Viši sud “zaboravio” da na dosadašnje glavne pretrese pozove advokata Savu Kostića, branioca jednog od optuženih Jonuza Hadžibetija, koji je u bjekstvu.

Grupi u kojoj je prvooptuženi Duško Martinović sudi se zbog organizovanog šverca narkotika u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Holandiji.

Kostić je juče “Vijestima” kazao da je specijalnoj tužiteljki Miri Samardžić i Višem sudu dostavio punomoćje koje mu je potpisala porodica Hadžibetija. Uprkos tome, oni su Hadžibetiju, kojem se sudi u odsustvu, dodijelili branoca po službenoj dužnosti, a njega uopšte nijesu pozivali.

“Nisu me pozivali ni kada je bilo ročište za ispitivanje i potvrđivanje optužnice. Na najbrutalniji način su prekršili pravo okrivljenog na odbranu. Tužiteljki Samardžić sam u decembru 2015. predao zahtjev za uvid u spise, razmatranje i kopiranje, dostavio joj punomoćje. Nakon toga više puta sam dolazio i tražio da me obavijesti o svakoj radnji koja se bude preduzimala... Nudila mi je i sporazum o priznaju krivice za Hadžibetija. Krajem januara 2016. Viši sud mi je dostavio rješenje kojim se određuje pritvor, što jasno potvrđuje da su imali punomoćje, čak su i odlučivali o mojoj žalbi”, kazao je Kostić juče.

Objasnio je da mu je Viši sud odobrio kopiranje spisa, ali da ga nisu pozivali na glavne pretrese: “Prošle sedmice sam otišao kod sutkinje Vesne Pean,koja me obavijestila da je Hadžibetiju postavljen branilac po službenoj dužnosti. Tražio sam da ukinu određene radnje koje su od značaja za nas, kako bih mogao da postavljam pitanja okrivljenima koji pominju mog branjenika. Prosto je neshvatljivo da su napravili takav propust. Ne znam čiji je propust i kako je moguće da se to desi. U pitanju je optužnica za organizovani kriminal. To je kompleksan predmet u kom imamo i svjedoka saradnika, ljude koji su možda neosnovano u pritvoru i ukoliko odluče da ponove postupak može da se otegne do ko zna kad”, kazao je on.

Kostić je rekao da ne zna kako će Viši sud da izađe iz te pravne procesne situacije”.

“To je pitanje na koje treba da odgovori Vijeće koje je potvrđivalo optužnicu”, kazao je on.

Bonus video: