Vremeplov: "Mugoša ne voli da se građani miješaju"

2 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.12.2016. 09:51h

Raspravu o nacrtima zakona o lokalnoj samoupravi i teritorijalnoj organizaciji i prednacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave, obilježila je polemika gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i savjetnice Međunarodnog udruženja za gradsku upravu, ICMA Kristin Pauers oko učešća građana u odlučivanju, naročito o budžetu.

Mugoša je kazao da "ne treba biti u zabludi da su CG građani navikli na demokratsku proceduru i da su zainteresovani da odlučuju o budžetu": "Oni više vjeruju u ljude i programe, pa bi bilo bolje da ih upoznamo sa našim planovima. Posebne rasprave o budžetu u kojima bi učestvovali i građani komplikovale bi njihovo donošenje".

Pauers je odgovorila da se Mugošin stav o pokazao netačnim: "Prethodnih mjesec dana bila sam prijatno iznenađena učešćem građana na tribinama, gdje su iznijeli svoja gledišta o ovim nacrtima zakona, pa bi Vaš prioritet trebalo da bude podizanje, a ne unazađivanje njihove svijesti. ... Očigledno je da više volite da čujete mišljenje jednog ili pet vaših "stručnjaka", nego hiljadu građana".

Bonus video: