Izložba radova studenata arhitekture: Do realnog preko utopije

Decenija postojanja Arhitektonskog fakulteta zaokružena je izložbom radova studenata
213 pregleda 0 komentar(a)
izložba, arhitektura, Foto: Luka Zeković
izložba, arhitektura, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.12.2016. 15:39h

Ukoliko vas zanima koliko su talentovani i kreativni bivši i sadašnji studenti Arhitektonskog fakulteta - pogledajte njihovu retrospektivnu izložbu radova u Modernoj galeriji u Podgorici. U okviru Decembarske umjetničke scene, a povodom deset godina od osnivanja fakulteta predstavljena je i monografija ove obrazovne ustanove.

Decenija postojanja Arhitektonskog fakulteta zaokružena je izložbom radova njegovih studenata. Filip Radojević student II godine je jedan od njih i srećan je što je dio jubileja.

“Neka ideje budu inspiracija i obaveza da se sa njima stvara dijalog”

“Tokom deset godina postojanja kao što je primjetno nakupilo se baš mnogo kvalitetnih radova ...Na pravi način u stvari pokušavamo da promovišemo umjetnost i opšte arhitekturu u Crnoj Gori”, kaže Radojević.

Lijepe utiske nosi i dekan Arhitektonskog fakulteta Svetislav Popović koji ističe da izložba dokazuje smisao osnivanja Arhitektonskog fakulteta.

“Mene izuzetno raduje da je osnivanje Arhitektonskog fakulteta i ovi rezultati koji su ovdje prisutni dali jedno određeno opravdanje i možemo sa ponosom reći da je on ispunio, fakultet kao samostala jedinica, svoja očekivanja...Osjećate određeno zadovoljstvo kad vidite da svršeni studneti Arhitektonskog fakulteta postaju već priznati arhitekti, ne samo kod nas nego i u regionu i šire”, zadovoljno konstatuje dekan.

Asistent na fakultetu Aleksandar Ašanin smatra kako izložba pokazuje da studenti ozbiljno rade i uče, te njeguju pažljiv i promišljen pristup prema prostoru.

“Budući da se radi o studentima, imate vrlo raznorodne stilove izraza od jedne razbarušene egocentričnosti u formama do nečeg što bismo mogli nazvati sasvim racionalnim izrazom, kontekstualnim. U svakom slučaju, mislim da ova izložba pokazuje da na Arhitektonskom fakultetu studira mnogo talentovane djece sa kojom je zadovoljstvo raditi”.

Buduće arhitekte već razmišljaju o novom ruhu crnogorskih gradova. Uprkos brojnim urbanističkim propustima, studenti vjeruju da nije sve izgubljeno, te da se naš prostorni identitet da popraviti.

“Duboko sam uvjeren da će nakon nekog vremena prosto kad stvari sve dodju na svoje i takvi problemi se riješiti. Ako već ono što ne može sad da se sanira barem se neće novi propusti praviti”, smatra Radojević.

“Ono što kaže Lefevr, koji je nama arhitektima jedan od omiljenih filozofa, je da, da bismo neke stvari učinili realnim moramo krenuti od utopije tako da je u tom smislu fakultet možda i jeste jedino mjesto gdje mašta može potpuno da se oslobodi, pa možda ni utopije nisu tako nemoguće”, navodi Ašanin.

Ministar kulture Janko Ljumović, koji je otvorio izložbu, ističe da je arhitektura važno pitanje budućnosti pa su stoga ovi radovi i više nego značajni.

“Neka ideje budu inspiracija i obaveza da se sa njima stvara dijalog koji će da garantuje stvaranje uzbudljivih prostora konačno i sam grad je prostor”, kaže Ljumović.

Izložbom studentskih radova otvorena je Decembarska umjetnička scena. Radove sadašnjih i budućih arhitekata možete podgledati u podgoričkoj Modernoj galeriji.

Bonus video: