Porto Skadar Lake i ponižavanje prostora

I sad vas pitam - možete li da zamislite 15 Fabrisovih nebodera, položenih horizontalno, isfetanih i razbacanih uz obalu Skadarskog Jezera, južno i jugoistočno od sela Mihailovići? To vam je, otprilike, ta priča - pa vi sad razmišljajte o tome - ako vam je uopšte do razmišljanja
213 pregleda 14 komentar(a)
Porto Skadar Lake
Porto Skadar Lake
Ažurirano: 03.12.2016. 20:01h

In my mind and in my car/ we can't rewind we've gone too far Buggles (Geoff Downes, Trevor Horn, Bruce Woolley), "Video Killed the Radio Star", The Age of Plastic (Island, 1979.)

Emisija Reflektor Aleksandre Mudreše - koja je išla na TV Vijesti u prošli utorak - za temu je imala najavljeni početak gradnje turističkog kompleksa Porto Skadar Lake (PSL) na Biškom repu, u granicama Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Gostovao sam u toj emisiji - uz gospođu Jelisavu Kalezić, gospođu Jovanu Janjušević i gospodina Ivana Zindovića - i čim se završila emisija, uzeh da ovjerim poruke - kad veli, s vrha:

"MG Property ili MJ Property?"

Kakav promašaj čovječe, pred licem vascijele CG...

Samo je još falilo da se zemlja otvori ispod mene...

Jovana mi je poslala tu poruku - ne Jovana Janjušević - nego Jovana koju zovem "Dži" - Jovana koja je to "Dži" uglavnom ignorisala - da bi mi prije par dana vrlo oprezno objasnila da ona, zapravo, nije "Dži", odnosno "G", nego "Džej", odnosno "J" - džej-ou-vi-ej-en - i da ona nema ništa protiv ako iz bilo kojih razloga želim da nastavim da je zovem "Dži" - ali da bi, ipak, bolje bilo da je zovem "Džej" - ne radi nje, ne radi mene - nego radi neke opšte harmonije u kosmosu, harmonije u koju svi svesrdno vjerujemo itd.

I promaših pred licem vascijele male, ali časne i poštene CG...

Neoprostivo...

Problem je u tome što nemam više pravo na grešku - nisam više mlad, bez obzira što se tako osjećam. U mojim godinama nema više prostora za ispravke - momcima koji su prebacili 50 niko više ne vjeruje da su u stanju da koriguju greške i navike - a pogotovo stavove - u nekom značajnijem obimu itd.

Dakle, molim vas da mi oprostite ovaj previd (trudiću se da što manje griješim ubuduće).

Druga poruka koju sam otvorio nakon Reflektora glasila je:

"Daj mi br. tel. I. Zindovića."

Dosta mi je bilo poruka za to veče, definitivno - te opet isključih telefon.

A što se tiče one strašno teške računice - sve je vrlo jednostavno - vjerovali ili ne. Uzmimo da površina tipične osnove Fabrisovih nebodera u Podgorici - jedan je u Ulici Novaka Miloševa, drugi je u Ulici Miljana Vukova - iznosi 19,2 X 12,6 = 241,92 m2 - dakle 250 m2 X 10 etaža, tj. spratova = 2.500 m2 + prizemlje i krovna etaža (to se valjda podrazumijeva) = 3.000 m2 (govorimo o BGP - o razvijenoj - ili bruto građevinskoj površini). Dakle, BGP jednog od nebodera iza bivše Robne kuće BEKO u Podgorici - bilo južnog, bilo sjevernog, isti su - iznosi 3.000 m2.

U građevinskoj dozvoli koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma/ Direktorat za građevinarstvo izdao Montenegro Resort Company (MRC) D.O.O. - stoji da ukupna BGP turističkog naselja koje MRC planira da gradi u granicama NP Skadarsko jezero, na lokaciji Biški rep, u zahvatu Državne studije lokacije "Mihailovići" - iznosi 35.722 m2 - što će reći da MRC planira da gradi 12 Fabrisovih nebodera u NP Skadarsko jezero - u apsolutnoj divljini - na lokaciji na koju ljudska noga nije kročila - koliko? - 100 godina?

Naravno da MRC na Skadarskom jezeru neće graditi stambene nebodere poput Fabrisovih u Podgorici - samo bi nam još neboderi tamo falili - gradiće hotel i vile - ali BGP tog hotela i tih vila biće identična BGP 12 Fabrisovih nebodera. Položite, u mislima, 12 Fabrisovih nebodera u horizontalu, narežite svaki na 11 feta, pa tih 132 fete razbacajte po Biškom repu - i imaćete vrlo preciznu predstavu o strahovitim razmjerama planirane MRC intervencije.

U građevinskoj dozvoli koju je MORiT/ DzG izdao MJ Property D.O.O. (Em Džej Property - a ne Em Dži Property - oprostite, molim vas) - stoji da ukupna BGP turističkog naselja koje MJ Property planira da gradi u granicama NP Skadarsko jezero, na lokaciji Velja Gora, u zahvatu Državne studije lokacije "Mihailovići" - iznosi 9.103 m2 - što će reći da MJ Property planira da gradi skromnih 3 Fabrisova nebodera - u apsolutnoj divljini.

I sad vas pitam - možete li da zamislite 15 Fabrisovih nebodera, položenih horizontalno, isfetanih i razbacanih uz obalu Skadarskog Jezera, južno i jugoistočno od sela Mihailovići?

To vam je, otprilike, ta priča - pa vi sad razmišljajte o tome - ako vam je uopšte do razmišljanja.

And Now For Something Completely Different...

Retrospektivna izložba studentskih radova i predstavljanje Monografije Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore - povodom obilježavanja deset godina od osnivanja AF u Podgorici - a sve u sklopu manifestacije

Decembarska umjetnička scena - iza koje stoji Glavni grad Podgorica, odnosno Sekretarijat za kulturu i sport - otvorena je u prošli četvrtak u Modernoj galeriji u Podgorici.

I što da vam kažem - jedna od moje dvije arhitektonske škole - AF Univerziteta u Beogradu - nedavno je proslavio jubilej "170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture" u Srbiji (pri beogradskom Liceju je 1846. godine, ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, osnovana "Indžinjerska škola" - koja je imala ukupno pet predmeta - Praktičesko zemljemerenije, Mehanika, Arhitektura, Načertanije (pisovanje) i Nemački jezik - i koja se danas smatra temeljem visokoškolskog obrazovanja u oblasti graditeljstva i arhitekture u Srbiji).

Zbog ranije preuzetih obaveza nisam uveličao obilježavanje tog jubileja svojim prisustvom, ali zato jesam ovjerio fotke sa svečane akademije - i moram vam priznati da sam na tim fotkama vidio mnoga draga lica - ali nisam vidio Ljiljanu Blagojević, što je... OK, pokušaću da završim ovu rečenicu u nekom od narednih brojeva.

Što se tiče AF Sveučilišta u Zagrebu - moje druge arhitektonska škole - ta visokoškolska ustanova baštini tradiciju Tehničke visoke škole - koju je svečano otvorio rektor, profesor arh. Edo Šen, 29. studenoga (novembra) 1919. u Zagrebu - što će reći da će 29. studenoga 2019. biti obilježena stogodišnjica otvaranja Tehničke visoke škole. Taj jubilej neću propustiti, kunem vam se, jer ozbiljno namjeravam da ga uveličam svojom doktorskom titulom (na 9. strani ART Vijesti, na ovom istom mjestu, već vidim naslov: Doktorirao sam!).

Moram vas podsjetiti, takođe, da su temelji visokoškolskog obrazovanja u oblasti arhitekture u CG udareni u jesen davne 2002. godine - kada je krenula nastava na Arhitektonskom odsjeku pri Građevinskom fakultetu u Podgorici.

Nastavu je pokrenuo profesor arh. Aleksandar Keković, šef Odsjeka - da bi 2006. godine, kada je osnovan Arhitektonski fakultet, kao samostalna univerzitetska jedinica - ujedno i apsolvirala prva generacija budućih crnogorskih arhitekata, školovanih u CG. Naredne, 2007. godine, Vukašin Marković je odbranio svoj specijalistički rad - i CG je dobila prvog specijalistu arhitekture školovanog u CG... Otvaranje Retrospektivne izložbe je bio veseo događaj, definitivno - i čitava ta stvar je djelovala vrlo pozitivno na moj izmučeni nervni sistem - i vrlo otherworldly, moram priznati - ali o svemu tome u nekom od narednih brojeva (moram prvo da ovjerim izložbu, da prelistam Monografiju AF UCG itd.).

Bonus video: