SVJEDOCI U SUDU O UČINCIMA SAJOVACA 24. OKTOBRA

Krvnički tukli, pa ostavljali građane kao pse na cesti

"Izvlačili su nas jednog po jednog iz auta, udarali nas i lomili kola bez razloga", kazao je Račić
424 pregleda 163 komentar(a)
SAJ, Specijalna antiteroristička jedinica, Foto: Savo Prelević
SAJ, Specijalna antiteroristička jedinica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2016. 07:45h

Svjedok Mladen Krkeljić kazao je juče da bi mogao da prepozna policajca koji je prvi sa leđa udario Milorada Mija Martinovića pendrekom u glavu.

Krkeljić je 24. oktobra prošle godine bio u društvu Martinovića, kada su ga pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice brutalno pretukli, nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

On je to rekao na suđenju suspendovanom komandantu SAJ-a Radosavu Lješkoviću, koji se tereti za prikrivanje pripadnika te policijske jedinice koji su tukli građane nakon političkog mitinga.

Krkeljić je nešto slično tvrdio i ranije - na suđenju sajovcima Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, optuženima za prebijanje Martinovića.

Tada je rekao i da taj prvi napadač nije ni Grgurović ni Zejak.

Martinović, Andrija Račić i Darko Šćepanović juče su u sudnici ponovili da su ih sajovci, ničim izazvani, krvnički tukli te večeri.

Ranko Vukotić je takođe bio u društvu Martinovića te večeri.

On je juče na suđenju kazao da su netačne tvrdnje policajaca - da su automobilom probili kordon i vrijeđali službenike UP te večeri.

“To je bilo masakriranje, iživljavanje, to što su napravili Martinoviću. Mislio sam da je mrtav, nijesu nam dali da mu priđemo”, dodao je Vukotić.

On je, međutim, rekao da tu “majka sina ne bi prepoznala”, govoreći o tome da su svi sajovci bili maskirani, osim prvog koji je udario Martinovića.

Račić i Šćepanović su ispričali da su krenuli kući u Kolašin, da je sa njima u kolima bio i Marko Rakočević, kada ih je presrelo vozilo SAJ-a.

Tvrde da su elitni policajci tada počeli da izvlače jednog po jednog iz auta i da ih udaraju i lome kola bez razloga.

”Šćepanovića su nagrdili, to je čovjek od 52 godine, nema 50 kila, plućni bolesnik, nisam znao šta me snašlo, nikad u životu nijesam doživio ništa slično”, rekao je Račić.

Šćepanović je dodao da su ga sajovci izudarali, pa bacili na trotoar, gdje su ga u polusvjesnom stanju našli brat i sestra Jelena Nikić i Filip Pucar.

Rekao je da su mu pomogli i bili uz njega dok mu nijesu došli prijatelji.

“Ostavili su čovjeka krvavog i iscijepanog kao psa da leži na ulici”, potvrdili su brat i sestra juče.

Suđenje se nastavlja 17. januara, kada bi trebalo da se sasluša i još jedan pretučeni građanin Momčilo Baranin.

Već godinu dana nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su brutalno tukli Martinovića, Račića, Rakočevića, Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Baranina...

Lješković je ranije rekao da to nije bilo moguće, jer su svi pripadnici SAJ-a bili pod maskama i šljemovima.

Saslušani policijski funkcioneri su na prethodnom pretresu tvrdili da je policija zakonito uradila svoj posao te večeri i da su “građani dobili ono što su zaslužili”.