U ponedjeljak rasprava o sporazumu tužilaštva i Velimirovića

“Ročište radi odlučivanja o sporazumu o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo sa okrivljenim M.V. biće održano dana 05. 12. 2016.godine, sa početkom u 09,00 časova. Ročište će biti održano u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici”, saopštila je juče portparolka tog suda Aida Muzurović
12 komentar(a)
Mirko Velimirović, Foto: Facebook
Mirko Velimirović, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.12.2016. 17:38h

Podgorički Viši sud u ponedjeljak će raspravljati o sporazumu o priznanju krivice koji je Specijalno državno tužilaštvo potpisalo sa Mirkom Velimirovićem.

Velimirović je priznao tužiocima da je bio član kriminalne organizacije koja je navodno planirala izazivanje haosa u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

“Ročište radi odlučivanja o sporazumu o priznanju krivice koje je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo sa okrivljenim M.V. biće održano dana 05. 12. 2016.godine, sa početkom u 09,00 časova. Ročište će biti održano u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici”, saopštila je juče portparolka tog suda Aida Muzurović.

Iz tužilaštva su u proširenoj naredbi za sprovođenje istrage napisali da je Velimirović doprinio otkrivanju te organizacije.

Konstatovali su da je njegov zadatak u okviru grupe bio da bude nasilan prema drugim osobama, da nabavlja, skladišti i čuva oružje, municiju i uniforme, da prenosi poruke...

U naredbi se objašnjava da je nekoliko dana pred saborcima glumio da je i dalje dio ekipe koja će napasti crnogorske inistitucije sistema, iako je ovdašnjim policajcima već otkrio detalje planiranih terorističkih akcija u Crnoj Gori.

On je prethodno došao u podgorički Centar bezbjednosti i ispričao da je od Aleksandra Saše Sinđelića uzeo 15.000 eura da nabavi 50 automatskih pušaka i tri sanduka oružja. U dogovoru sa tužilaštvom nastavio je da “učestvuje” u pripremi terorističkih napada.

Sinđelić je nedavno dobio status svjedoka saradnika.

Tužilaštvo sumnjiči Ruse Eduarda Vladimiroviča Shirokova i Vladimira Nikolajeviča Popova da su organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine. Navodno, plan je bio da se sa policijom sukobi grupa demonstranata, koja bi bila pod kontrolom bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci još nijesu otkrili.

Bonus video: