NEMA ODLUKE O PRIJAVI BOROZANA ZA ZLOSTAVLJANJE

Tužilac ne žuri kad istražuje policiju

“Radi se o skraćenom postupku, za koji po zakonu za odlučivanje predviđen rok mjesec dana”, kazao je advokat Dalibor Tomović
138 pregleda 6 komentar(a)
Braslav Borozan, Foto: Filip Roganović
Braslav Borozan, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.12.2016. 14:57h

Podgoričko Osnovno tužilaštvo ni nakon godinu nije odlučilo o prijavi koju je Braslav Borozan podnio zbog zlostavljanja protiv nekoliko službenika podgoričkog Centra bezbjednosti.

Isto tužilaštvo dvadeset dana nakon što je Borozan pretučen, protiv njega je pokrenulo postupak zbog napada na policajce. Taj postupak privodi se kraju.

“U predmetu su saslušani određeni službenici policije, izvršena vještačenja i pribavljena izjašnjenja zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP-a i izviđaj je u toku”, odgovorila je “Vijestima” potrparolka ODT-a, tužiteljka Danka Ivanović Đerić. Borozan tvrdi da su ga policajci brutalno pretukli 9. oktobra prošle godine, nakon što su ga priveli u CB Podgorica.

Osim podliva na licu, tijelu i povrede koljena “zaradio” je krivičnu prijavu zbog napada na službeno lice.

Njegov branilac, advokat Dalibor Tomović rekao je da je Podgoričanin 12. oktobra prošle godine podnio krivičnu prijavu protiv policijskih službenika zbog zlostavljanja, jer su ga brutalnog pretukli u CB Podgorica.

“Oni još ne odlučuju po toj prijavi, iako se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku, za koji po zakonu za odlučivanje predviđen rok mjesec dana”, kazao je Tomović.

Dodao je da je za odbranu vrlo čudno da se o Borozanovoj prijavi ne odlučuje ni nakon 13 mjeseci, a da je postupak pokrenut protiv njega već u fazi presuđenja: “Opravdano sumnjamo u zakonitost tužilaštva u postupanju u ovom predmetu, jer nema opravdanih razloga za tolikom čekanjem i tolikim produženjem roka, imajući u vidu da su u fazi izviđaja saslušani svi sudionici tog događaja”.

Dodao je da sumnja da ODT čeka da se postupak protiv Borozana pravosnažno okonča i da se iskoristi protiv njegovog branjenika: “Mislim da je to izlazna strategija tužilaštva, jer oni pored svih urgencija ne odlučuju po toj prijavi”.

U podgoričkom Osnovnom sudu danas je nastavak suđenja Borozanu, po prijavi policije.

Borozan: ODT izvrgava pravdu ruglu

Borozan je “Vijestima” rekao da smatra da tužilac zbog nečijih instrukcija ne postupa po njegovoj prijavi.

Tvrdi da je tokom postupka pokrenutog protiv njega dokazano da su policajci lagali: "Njihove izjave su copy-paste. Vidi se da su naučeni šta da pričaju i da su se dogovarali, ali ipak nisu uspjeli do kraja sve da smisle. Svjedoci su ih uhvatili u laži - dežurni inspektor za kog su tvrdili da je tražio njihovu intervenciju, rekao je da nije bio u CB-u. Izbrisali su sa snimaka ono što im ne odgovara... To što oni rade je izvrgavanje pravde ruglu. Kako je moguće da ja sam sebe napadnem, da se pretučem, pa da još i njih prebijem”.

“Plašim se da tužilaštvo ovo radi smišljeno”

Direktor NVO 4 Life Saša Mijović prije četiri mjeseca tražio je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i šefice podgoričkog tužilaštva Vesne Jovićević do ispitaju postupanje rukovoditeljke ODT Podgorica Ljiljane Klikovac i tužioca Vukasa Radonjića u predmetu Borozan . U julu je dobio odgovor da su primili njegovu pritužbu, a još nije obaviješten da li je postupanje tužilaca zakonito.

“Plašim se da tužilaštvo ovo radi smišljeno i da čeka odluku suda, kako bi Braslava, koji je žrtva pretvorili u nasilnika”, kazao je Mijović.

Preporučujemo za Vas