Objavio na Fejsbuku: Niko Rozberg se povlači!

Rozberg je šokantnu i neočekivanu odluku donio samo pet dana nakon što je u Abu Dabiju, drugim mjestom na trci, osigurao titulu prvaka u Formuli 1.
179 pregleda 1 komentar(a)
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2016. 13:39h

Niko Rozberg se povlači iz Formule 1! Novi šampion svijeta u "najbržem cirkusu" je neočekivanu odluku objavio na svom Fejsbuk profilu...

Rozberg je šokantnu odluku donio samo pet dana nakon što je u Abu Dabiju, drugim mjestom na trci, osigurao titulu prvaka u Formuli 1, sa pet bodova više od timskog kolege Luisa Hamiltona.

“Tokom svih 25 godina takmičenja, moj san, moje “jedina stvar”, je bio da postanem šampion svijeta u Formuli 1. Kroz naporan rad, bol, požtrvovanje, to je bio moj cilj. I ostvario sam ga. Popeo sam se na svoju planinu, na vrhu sam, pa vjerujem da je odluka dobra. Moja najjača emocija u ovom trenutku je zahvalnost svima koji su me podržali da ostvarim san”, napisao je Rozberg na Fejsbuk profilu.

Niko, sin takođe šampiona svijeta u Formuli 1, Kekea Rozberga, debitovao je u Formuli 1 2006. godine u Bahreinu u bolidu Vilijamsa, zauzevši sedmo mjesto. U ovoj sezoni je upisao devet trijumfa.

“Ove sezone je, kažem vam, bio prokleto teško. Kao lud sam gurao u svim segmentima nakon razočarenja u prethodne dvije sezone, koje su me motivisale do nivoa koji nikad ranije nisam iskusio. I, naravno, to je, takođe, imalo uticaj na one koje volim – to je bio naporna žrtva čitave porodice, sve je stavljeno iza tog cilja. Ne mogu da nađem dovoljno riječi da zahvalim supruzi Vivijan, ona je bila sjajna. Razumjela je da je ova godina bila velika, naša šansa da uspijemo, i stvorila mi je prostor za potpun oporavak između dvije trke, brinući o našoj kćerki svaku noć, preuzimajući na sebe obavezu kada su stvari bile teške i stavljajući šampionat Formule 1 na prvom mjestu", napisao je Rozberg.

Rozberg je u Mercedes stigao prije četiri godine, a u preranu penziju odlazi sa 206 trka, 23 pobjede, 57 podijuma, 30 pol-pozicija i titulom prvaka svijeta.

“Kada sam pobijedio u Suzuki, od kada je sudbina oko titule bila u mojim rukama, počeo je veliki pritisak i počeo sam da razmišljam o kraju moje karijere ako na kraju osvojim titulu. U nedjelju ujutro u Abu Dabiju, znao sam da bi to mogla da bude moja posljednja trka i taj osjećaj mi je razbistrio glavu prije starta trke. Želio sam da uživam u svakom dijelu tok iskustva, znajući da može biti posljednji put...Onda su se svijetla ugasila, i imao sam najintenzivnijih 55 krugova u životu. Odluku sam donio u ponedjeljak veče, nakon jednog dana razmišljanja. Svoju odluku sam prvo saopštio Vivijan i Džordžu (Noltu, iz Nikovog menadžerskog tima), a onda Totu (Volf, prvi čovjek tima)", naveo je Rozberg.

Novi šampion svijeta je saopštio da "jedina stvar koja ovu odluku na bilo koji način čini teškom za njega je ta što njegovu “trkačku porodicu” dovodi u tešku situaciju".

"Ali, Toto me razumio. Odmah je shvatio da sam potpuno uvijeđen u odluku što me dodatno uvjerilo. Moje najponosnije dostignuće u trkama je da sam osvojio titulu sa sa nevjerovatnim timom ljudi, sa “Srebrnim strijelama”.

"Sada, želim da uživam u ovom trenutku. Ima vremena za uživanje u narednim sedmicama, da razmišljam o sezoni io uživam u svakom iskustvu koje mi slijedi. Nakon toga, skrenuću na sljedećem uglu u mom životu i vidjeti šta me čeka", naveo je Rozberg na svom Fejsbuk profilu.

Bonus video: