CANU i SANU potpisali Sporazum o saradnji

Sporazum je potpisan u cilju nastavka i unapređenja naučno-tehnološke i umjetničke saradnje, i to kroz rad na zajedničkim istraživačkim projektima, pomaganje naučnih istraživanja u bibliotekama, arhivima i naučno-istraživačkim ustanovama, podsticanje saradnje naučnih ustanova u sastavu akademija, kao i ustanova i organizacija koje nisu u njihovom sastavu
120 pregleda 8 komentar(a)
Vladimir Kostić, Dragan K. Vukčević, Foto: CANU
Vladimir Kostić, Dragan K. Vukčević, Foto: CANU
Ažurirano: 02.12.2016. 10:53h

Crnogorska akademija nauka i umjetnsosti (CANU) potpisala je Sporazum o naučnoj i umjetničkoj saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umjetnosti (SANU).

Sporazum su potpisali predsjednici CANU Dragan K. Vukčević i SANU Vladimir S. Kostić.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su potpredsjednik CANU Đorđe Borozan i članovi Izvršnog odbora SANU: potpredsjednici Zoran Popović i Ljubomir Maksimović, generalni sekretar Marko Anđelković, predsjednik Ogranka SANU u Novom Sadu Stevan Pilipovići predsjednik Ogranka SANU u Nišu Ninoslav Stojadinović.

Potpisivanju je takođe prisustvovao ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović.

Sporazum je potpisan u cilju nastavka i unapređenja naučno-tehnološke i umjetničke saradnje, i to kroz rad na zajedničkim istraživačkim projektima, pomaganje naučnih istraživanja u bibliotekama, arhivima i naučno-istraživačkim ustanovama, podsticanje saradnje naučnih ustanova u sastavu akademija, kao i ustanova i organizacija koje nisu u njihovom sastavu.

Saradnja će se ostvarivati i kroz zajedničke aktivnosti - organizaciju naučnih skupova, simpozijuma, konferencija, izložbi, predavanja, kroz razmjenu izložbi i koncertnih i drugih umjetničkih aktivnosti članova i drugih istaknutih umjetnika, razmjenu informacija i publikacija i putem drugih aktivnosti dogovorenih između dvije strane.

Vukčević i Borozan borave u Beogradu kao gosti Srpske akademije nauka i umjetnosti, povodom simpozijuma "Nacionalne akademije nauka i umjetnosti u 21. vijeku".

Simpozijum je okupio predsjednike i predstavnike nekoliko akademija nauka i umjetnosti iz regiona, a Vukčević je učestvovao sa saopštenjem "Akademija i društvo".

Bonus video: