"Nisam posrednik, već istraživač o međunarodnom kriminalu"

Okrivljeni Jovo Martinović je pojasnio da je sa Duškom Martinovićem razgovarao mobilnim telefonom sa legalnog broja i kartice, a ne preko aplikacija vajbera, interneta ili bilo čega ostalog
2 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Ažurirano: 01.12.2016. 13:02h

“Ne razumijem optužnicu, posebno ono što piše u prvoj tački, da sam Dušku Martinoviću na mobilnom telefonu, koristeći znanje novinarske profesije, instalirao odgovarajuću aplikaciju, da bi mogao on da razgovara sa Momčilom Vujačićem u vezi droge, a sve da ga policija ne bi mogla prisluškivati. Pitam tužioca, koja je to “odgovarajuća aplikacija”, da mi objasni, te da li je zabranjena”, ovako je danas počeo svoju odbranu okrivljeni Jovo Martinović pred specjalnim vijećem sudije kojim predsjedava Vesna Pean u Višem sudu u Podgorici.

Pozivajući se na Zakonik o krivičnom postupku, njegov branilac advokat Mitar Mugoša je naglasio da u optužnici mora da se navede konkretno koju je okrivljeni instalirao aplikaciju, a ne “odgovarajuću”.

“Optužnica mora biti u svakom dijelu konkretna. U istrazi nije vještačen bilo kakav telefon”, smatra branilac. Sudija Pean je braniocu odgovorila da sud ne može da objasni, jer se u optužnici to ne navodi.

Okrivljeni Jovo Martinović je pojasnio da je sa Duškom Martinovićem razgovarao mobilnim telefonom sa legalnog broja i kartice, a ne preko aplikacija vajbera, interneta ili bilo čega ostalog.

“Što se tiče tačke sedam optužnice, da sam posredovao u kupovini 20 kilograma marihuane između Duška M. i Namika Selmanovića, (svjedok saradnik u ovom procesu – napomena autora), apsolutno odbacujem ove navode. Nikada sa Namikom Selmanovićem nisam razgovarao u vezi nabavke droge. Razgovore sa Selmanovićem, Duškom M., i optuženim Hadžibeti Jonuzom, imao sam službene kontakte. Dva dokumentarna filma sam snimio sa Duškom Martinovićem jer je on ležao u zatvoru u Francuskoj u vezi kriminalne organizacije “Pink panteri”.

Sudsko vijeće odbilo je predlog advokata odbrane da se ukine pritvor okrivljenim Jovu Martinoviću, Igoru Vušuroviću i Vasu Peroviću.

U obrazloženju predloga za ukidanje pritvora, advokat Mitar Mugoša je kazao da se Jovo Martinović nalazi već 13 mjeseci, te da nije trebao ni 13 sekundi.

“Predlažem sud da ukine pritvor i da se u nastavku suđenja brani sa slobode, a sud može da odredi mjeru nadzora”, kazao je branilac.

Specijalni tužilac Mira Samardžić protivila se predlogu za ukidanje pritvora.

“Tužilaštvo se principijelno izjašnjava, kao i u svim predmetima organizovanog kriminala, nisu se promijenle okolnosti jer nijesu saslušani svjedoci”, kazala je ona.

Suđenje se nastavlja 5. decembra

Bonus video: