Ajković će robijati pola godine zbog eksploziva

Otac osuđenog Radomir Ajković, svjedočeći je tvrdio da je sve što je pronađeno u kući njegovo i da Nešo nije znao za pištolj i eksploziv koje je policija pronašla u februaru
170 pregleda 1 komentar(a)
eksploziv, Foto: Shutterstock
eksploziv, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2016. 07:09h

Podgoričanin Nešo Ajković (25) osuđen je na šest mjeseci zatvora, zato što je u februaru u njegovoj kući u Golubovcima pronađen eksploziv i štapin.

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Nade Rabrenović, koja je obrazložila da nije prihvatila promjenu odbrane - da oružje nije njegovo, već očevo.

Za nedozvoljeno držanje oružja predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Otac osuđenog Radomir Ajković, svjedočeći je tvrdio da je sve što je pronađeno u kući njegovo i da Nešo nije znao za pištolj i eksploziv koje je policija pronašla u februaru.

Objašnjavao je da mu je eksploziv ostao od prije 16 godina, kada ga je koristio da sruši drvo na imanju.

Nešto slično na suđenju je ranije tvrdio i mlađi Ajković, dok kod tužioca nije pominjao da je oružje očevo.

Ajković je ranije pravosnažno osuđen na osam mjeseci zatvora, jer je Vlatku Vučeliću predao veću količinu oružja, koju je kod tog Podgoričanina u novembru prošle godine pronašla njemačka policija.

On je bio optužen da je, po prethodnom dogovoru sa Vučelićem, nabavio veću količinu vatrenog oružja i eksplozivnih materija, spakovao u vozilo i dao Vučeliću navigacioni sistem, koji je trebalo da ga odvede do Pariza, nekoliko dana prije terorističkih napada u toj zemlji, u kojoj je život izgubilo 129 ljudi.

U čijim rukama je arsenal oružja trebalo da završi još se ne zna. Njemački sud osudio je Vučelića na četiri godine zatvora, ali nije dokazano da je on znao za šta ono treba da posluži.

Bonus video: