Uz cigarete i oružje slali teroristima

Ista misteriozna kompanija švercuje i cigarete iz DKP-a i oružje ka teroristima
73 pregleda 28 komentar(a)
Brod
Brod
Ažurirano: 01.12.2016. 07:04h

Firma koja je švercovala egipatske cigarete “kleopatra” iz Duvanskog kombinata Podgorica, navodno je krijumčarila i oružje islamističkim teroristima.

U sklopu nelegalnih poslova neimenovane, misteriozne kompanije radi i brod “Genc 3” koji je u martu 2015. prevozio švercovane duvanske proizvode iz DKP-a.

To je ranije objavilo nekoliko elektronskih i štampanih medija u Grčkoj, pozivajući se na izvore iz obavještajnih službi.

Medij “Tharrosnews”, citirajući podatke dnevnog lista “Katimerini” još u oktobru prošle godine izvještava da se obavještajci američke CIA interesuju za šverc oružja i cigareta ka teroristima u Libiji i Siriji.

Prema istom izvoru, američki obavještajci već više od godinu rade sa grčkim kolegama na identifikaciji firmi i osoba uključenih u ovaj nelegalni posao.

Grci su naveli i podatak o povezanosti brodova “Genc 3” i “Haddad 1”, koji je uhvaćen kako prevozi oružje iz Turske za teroriste u Libiji.

Grčke vlasti u luci Kalamata još drže brod “Genc 3”, koji je iz Luke Bar isplovio 21. marta prošle godine sa 146,5 tona cigareta egipatskog brenda “kleopatra” iz DKP-a.

Taj brod je zaustavljen nedaleko od luke Kalamata, zbog sumnje u šverc cigareta.

Od tada je sedmočlana posada broda zadržana u pritvoru, brod do daljeg usidren, a cigarete zaplijenjene. U međuvremenu posada tog broda je navodno puštena da se brani sa slobode.

Sa druge strane brod “Haddad 1” je u septembru prošle godine zaustavljen u grčkim vodama sa više od 5.000 pušaka, oko 500.000 komada municije i više od 4.900 boksova cigareta.

I britanski medij “IB Tajms” je pisao o toj zapljeni. Prema podacima tog medija iz istrage oružje je plovilo ka libijskoj luci Misrata, koja je tada bila pod kontrolom islamističke milicije “Libijska zora”.

Njemački Dojče vele (DW) u saradnji sa "Vijestima" i "Danom" u junu i julu ove godine objavio je istraživački serijal "Dosije dim" o transportu cigareta iz luke Bar na teritoriju pod kontrolom libijske islamističke terorističke organizacije Ansar al-Šerijat u Bengaziju. Cigarete iz Crne Gore su transportovane i ka luci Misrata, objavljeno je u tom istraživačkom serijalu.

Bonus video: