Skače cijena zemlje jer nam stiže NATO

Iz Tužilaštva tvrde da zemlja prodata za 120.000, zapravo vrijedi 89.798 eura...
106 pregleda 10 komentar(a)
Zdravko Simonović, Foto: Savo Prelević
Zdravko Simonović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2016. 19:09h

Odbornik DPS-a u danilovgradskom parlamentu Veselin S. Mitrović kazao je juče da nije bio zadovoljan cijenom koju mu je tamošnje Komunalno preduzeće ponudilo za otkup zemlje, ali da im je ipak parcelu prodao za 120.000 eura.

On je svjedočio u nastavku suđenja direktoru Komunalnog Zdravku I. Simonoviću i načelniku područne jedinice Uprave za nekretnine u Danilovgradu Draganu I. Džakoviću, optuženima da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Zemljište u Veljem polju na kome je planirana izgradnja groblja, navodno je kupljeno bez prethodne procjene vrijednosti i utvrđivanja javnog interesa.

"Prije dvije i po godine, pozvala me sekretarica iz Komunalnog preduzeća u Danilovgradu da zakaže sastanak sa direktorom Simonovićem i Radomirom Šćepanovićem. Kada sam pošao na sastanak, nijesam se složio sa ponuđenom cijenom za moju zemlju. Rečeno mi je da će Komunalno da otkupi zemlju za izgradnju groblja. Iako nijesam bio zadovoljan, pristao sam i zaključio ugovor za 120.000 eura. Kada sam podigao kredit prije deset godina, ovu zemlju sam dao kao zalog i CKB je procijenila na mnogo višu cijenu od sadašnje. Sada poslije deset godina, smatram da će vrijednost zemljišta samo da raste. Kada je dr Bojić tražio zemlju za izgradnju Poliklinike, cijena je bila 50 eura po kvadratu. Tu je sada izgrađen bulevar sa rasvjetom, regionalna škola RESP. Tu je sada u blizini hotel otvorenog tipa, a kasarna u Danilovgradu je buduće sjedište NATO. Pa valjda bi moje zemljište sada trebalo da bude veće vrijednosti, od ove ponuđene”, izjavio je svjedok.

Specijalni tužilac Veljko Rutović, prigovorio je njegovom svjedočenju u dijelu da je od 2006. do danas došlo do povećanja cijene zemjišta.

"Smatram suprotno, jer je bum cijena bila upravo 2006. a sada je cijena zemljišta manja”, naveo je tužilac.

Advokat Željko Sekulović, branilac okrivljenog Simonovića, istakao je da je cijena zemljišta veća jer je proglašeno za gradsko građevinsko.

Prema navodima optužnice, Simonović i Džaković pribavili su Veselinu Mitroviću imovinsku korist i pričinili štetu Opštini Danilovgrad.

Piše da je Simonović prilikom postupka eksproprijacije zemljišta namijenjenog za izgradnju novog gradskog groblja, 6. maja 2014. Upravi za nekretnine Danilovgrad dostavio ponudu sa kopijom plana katastarskih parcela vlasništvo Mitrovića i ponuđenom cijenom 120.000 eura za tri parcele (14.721 m2).

Objašnjava se da je cijenu dogovorio sa Mitrovićem, a da prethodno nije podnio zahtjev za procjenu pravične naknade Uprave, niti je uz predlog za eksproprijaciju deponovao sredstva na poseban račun Ministarstva finansija u visini pravične naknade nepokretnosti čija se eksproprijacija predlaže.

Džaković je, stoji u optužnici, postupajući po ponudi donio rješenje kojim se usvaja zahtjev Javnog komunalnog preduzeća kojim se vrši eksproprijacija parcela.

Dodaje se da je stvarna tržišna cijena tog zemjišta bila 89.798 eura.

Suđenje se nastavlja 21. decembra.

Velimirović: Opština nije oštećena, sve je rađeno po zakonu

Predstavnik Opštine Danilovgrad Slavko Velimirović ponovio je na prethodnom glavnom pretresu izjavu koju je dao pred specijalnim tužiocem u istražnom postupku.

"Ponovo ističem da se Opština Danilovgad ne pridružuje krivičnom gonjenju protiv optuženih, te da se ne smatra oštećenom i da ne postavlja imovinsko pravni zahtjev. Naprotiv, smatramo da su optuženi u svemu postupali u skladu sa zakonom", kazao je on.

Bonus video: