Zdrava ravnoteža između gorke komedije i naturalističke drame

Uz konstataciju da je ovo četvrti kandidat za Oskara koji stiže iz Crne Gore u proteklih 10 godina, “Holivud riportera” ocjenjuje da je “Igla ispod praga” privlačan prvijenac Marinovića
113 pregleda 1 komentar(a)
Igla ispod praga, Foto: Screenshot (YouTube)
Igla ispod praga, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.11.2016. 15:08h

“Crna Gora polaže svoje nade u konkurenciji za Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku u gorko-slatku komičnu dramu Ivana Marinovića o seoskom svešteniku zavađenom sa komšijama zbog posla sa nekretninama”, stoji na početku recenzije ovogodišnjeg crnogorskog kandidata za zlatnu statuetu u “Holivud riporteru”.

Uz konstataciju da je ovo četvrti kandidat za Oskara koji stiže iz Crne Gore u proteklih 10 godina, od kada je nezavisna, novinar “Holivud riportera” ocjenjuje da je “Igla ispod praga” privlačan prvijenac mladog pisca-reditelja Ivana Marinovića.

“Radnja se odvija u udaljenom selu ogrezlom u praznovjerje i običaje, ali gdje svakodnevni razgovor može da uključuje i ​​pomen Kanje Vesta, priču o pametnim telefonima ili mutne ponude za trgovinu nekretninama sa stranim investitorima - drevno susreće moderno. Radeći na domaćem terenu, Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedija i naturalističke drame, uglavnom izbjegavajući grube karikature i pretjerane emocije koje su često karakteristika filma koji stiže sa Balkana. Ulazeći u domaće bioskope u decembru, 'Igla ispod praga' treba da kombinuje solidan komercijalni potencijal na lokalnim tržištima, i krči put prema inostranim festivalima”, piše u recenziji “Holivud riportera”.

List radnju filma počinje opisom glavnog protagoniste, “od svijeta umoranog Petra (makedonski glumac Nikola Ristanovski) pravoslavnog sveštenika, čiji je parohija smještena u malom mjestu na poluostrvu Luštica, slikovitom, ali siromašnom, čiji se šume protežu sa planine ka Jadranskom moru.

“Sarkastičan, oštrouman i zgodan, Petar je izvor nepovjerenja lokalne muške populacije ali je više nego popularan među njihovim suprugama. Kada ga je jedna mlada žena moli da čuje njenu ispovijest o pohotnim mislima koje je opsijedaju, on joj odbrusi preporukom da upražnjava više seksa. 'U tvojim godinama, grijeh je to ne raditi'”, kaže sveštenik, sliježući ramenima.

“Uprkos ograničenim sredstvima i malom budžetu, 'Igla ispod praga' je vrlo uvjerljiv debi koji uspijeva da izazove emocije, bez ikakvih dramatičnih vatrometa. Glumačke izvedbe se snažne, karakterizacija pravično ujednačena, a jezik prijatno začinjen, a nježan, prisan prikaz ruralnog balkanskog života nikad ne dolazi u situaciju da sklizne u romantični kliše”, ocjenjuje list.

Na kraju, navodi “Holivud riporter”, nakon anarhične scene sahrane i burne noći pijanih sukoba, “Igla ispod praga” “veženiti svoje radnje i previše uredno”.

“Finale, puno otkrića i pomirenja, čini se suviše glatko i razočaravajuće”, zaključuje se u tekstu “Holivud riportera”.

Bonus video: