Promovisana “Knjiga o ljubavi” Ibrahima Čikića

“Čikić je dragocjeno čeljade koje svjedoči u ime cijelog naroda, a pitanje je da li taj narod zaslužuje da on svjedoči”
76 pregleda 1 komentar(a)
Ibrahim Čikić, promocija, Foto: Radomir Petrić
Ibrahim Čikić, promocija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 29.11.2016. 14:45h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) promovisao je kao izdavač “Knjigu o ljubavi” Ibrahima Čikića u barskom Islamskom kulturnom centru, čime je obilježio Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije.

“Knjiga o ljubavi” je objavljena u okviru programa “Ljudska prava” CGO, i ona je zbornik kolumni koje je zaštitnik ljudskih prava i publicista Čikić objavio od 2010. do 2016.

“Kod Ibrahima fascinira to što on istovremeno koristi riječ i djelo. Kad Ibrahim piše, on te opominje da nikada i ni za koga ne pomisliš da je mali čovjek i da su njegove nevolje i bol manje važni. Kad Ibrahim piše, on ti poručuje da je svaki čovjek koji brani ljudsko ime njegov i tvoj rod i ne smiješ ga pred isukanom mržnjom ostaviti samog. Kad Ibrahim piše, on se ne potpisuje na kraju teksta, već u svakom retku ostavlja otisak svoje duše”, rekao je pored ostalog glavni i odgovorni urednik nedjeljnika “Monitor” Esad Kočan, recenzent knjige.

Prof. dr Šerbo Rastoder kazao je da je Čikićevo svjedočenje usmjereno ka zločinima nad bošnjačkim narodom tokom istorije, ističući da Čikić odbija da bude žrtva i objekat, “neko koga će i dalje gaziti”.

“On svjedoči, onakav kakav je, vrlo dostojanstveno o onome što je bilo, Bošnjake označava kao narod čiji se prostor stalno sužava i u tom smislu posebno naglašavam masovno iseljavanje sa sjevera Crne Gore. Čikić je dragocjeno čeljade koje svjedoči u ime cijelog naroda, a pitanje je da li taj narod zaslužuje da on svjedoči”, naveo je pored ostalog dr Rastoder.

Ibrahim Čikić, koji je i član Međunarodnog ekspertskog tima za istraživanje genocida Instituta Kanada (IGC) i član Društva novinara BiH, zahvalio je timu CGO na hrabrosti da štampaju ovu knjigu.

“Gospodar svjetova je svjedok da nisam ni djelić zla koji sam prošao opisao. Niko nikada nije negirao moje riječi na sudu, niko nije rekao 'Ibrahim laže', čak su svi tužitelji rekli da je istina ono što je Ibrahim Čikić napisao. Ja sam crv u širenju istine, a i onaj crv koji će uz Allahovu pomoć nagristi ovaj rđavi režim. Ova borba je ustrajna i sada da umrem, ova borba ne gubi, samo može da dobije”, kazao je Čikić.

On je zahvalio predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice Bar Ćazimu Alkoviću na pomoći u organizaciji promocije, dodajući da će barska promocija biti inicijalna kapisla “i svim ostalim džematima po gradovima da se proširi istina o policijskoj akciji “Lim” i o stradanju bošnjačkog naroda”.

Svjedočanstvo o stradanju čovjeka, naroda i snazi autora

Moderatorka Tamara Milaš (CGO) je kazala da je objavljivanje ovog djela doprinos izgradnji kulture sjećanja i otpora zaboravu, “proširivanjem baze podataka o ratnim zločinima i izgradnjom empatije prema žrtvama”, dodajući da je Čikić “žrtva i svjedok užasnog zločina vrha političke elite u Crnoj Gori, koja je i do danas ostala jedini kreator ključnih političkih odluka“.

Hafiz Sulejman Bugari je kazao da je za njega Ibrahim Čikić “jedan od hodajućih božijih znakova, a inače znamo u vjeri da je poslanik bio hodajuća knjiga”. Ističući da su vrata Islamskog kulturnog centra širom otvorena svima sa dobrim namjerama, a posebno onima koji donose znanje, “bilo ono vjersko ili svjetovno”, Alković je kazao da “Knjiga o ljubavi” donosi znanje o stradanju jednog čovjeka, jednog naroda, “ali i pokazuje snagu autora da i pored svega što je preživio, promoviše ljubav, toleranciju i međusobno uvažavanje”.

Bonus video: