Renesansa kultnog časopisa: Boka u tragovima iščezlih vremena

“Boka u tragovima iščezlih vremena” je omaž ljudima koji su poznih šezdesetih godina XX vijeka pokrenuli zbornik “Boka"
55 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Roganović, Foto: Slavica Kosić
Vladimir Roganović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.11.2016. 16:26h

Knjiga “Boka u tragovima iščezlih vremena” Vladimira Roganovića, koja je promovisana u galerijskom prostoru “Novi to sam ja”, analizira književnost, kulturu i istoriju kroz radove objavljene u prvih 25 brojeva časopisu “Boka” (1969-2005).

Profesor Lazar Seferović kaže da je Roganovićeva knjiga “svojevrsna renesansa kultnog časopisa” čiji je prvi broj štampan 1969. godine.

“Čitajući knjigu 'Boka u tragovima iščezlih vremena' možemo prepoznati ključne događaje iz istorije, kulture i umjetnosti Herceg Novog i Boke. Knjiga je dobar postulat, modifikator i reflektor za pisanje istorije kulture Boke kao cjelovite, integralne cjeline”, ocijenio je Seferović.

Rođeni Novljanin, dr Vladimir Roganović čije je naučno interesovanje vezano za teoriju književnosti i kulturnu istoriju, navodi da je knjiga “mala literarna šetnja kroz istoriju Boke Kotorske”. Boka je, kako ističe Roganović, “kulturološki nevjerovatan prostor, što je za istraživacča fascinantna pozicija”.

“Boka u tragovima iščezlih vremena je omaž divnim ljudima koji su u jednom, danas nam se čini, ali samo čini - začuđujuće mirnom i stabilnom vremenu poznih šezdesetih godina XX vijeka pokrenuli zbornik Boka, ne vjerujući valjda ni sami da će on izrasti u kulturnu, naučnu i duhovnu konstantu ne samo grada i Boke. 'Boka' je otišla dalje - do svih nacionalnih biblioterka nekadašnje Jugoslavije, pa i šire”, kazao je Roganović.

Knjigu je izdao Filološki fakultet u Beogradu, a recezenti su profesori doktori Zlata Bojović i Dragana Radojičić kao i članica prvog redakcionog odbora “Boke” iz 1969. Marija Crnić Pejović.

Bonus video: