"Šetači" su crna hronika jedne mladosti

Ovoga puta Nenezić je odlučio da malo promijeni žanr i upozna čitaoce sa mladim ljudima koje su snovi skupo koštali
228 pregleda 0 komentar(a)
Obrad Nenezić, Foto: Svetlana Mandić
Obrad Nenezić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.11.2016. 16:25h

Iz štampe je izašao novi roman Obrada Nenezića - “Šetači po mjesecu - crna hronika jedne mladosti”. Ovoga puta Nenezić je odlučio da malo promijeni žanr, “prošeta po Majdanu” i upozna čitaoce sa mladim ljudima koje su snovi skupo koštali.

Kriminalistički ili gangsterski roman je nastao po motivima scenarija za igranu TV seriju za koji je Nenezić 2000. godine dobio nagradu TV CG. Serija zbog nedostatka finansija nikada nije snimljena i Nenezić je godinama radio na tekstu koji je konačno ugledao svjetlost dana.

“Ova tema me progoni od samih početaka mog profesionalnog bavljenja pisanjem. Vjerujem da će svi tražiti u njemu Nikšić i naći će ga, ali i Budvu i Podgoricu. Na kriminal nijesu imuni ni Sidnej ili Njujork, kao ni zabite azijske ili afričke provincije. To mi je bio cilj. Vjerujem da na svim meridijanima postoje kvartovi u kojima je ljudski život najjeftinija roba, gdje stavovi i dostojanstvo ne smiju da postoje, a ako postoje onda se štite životom i koštaju života“, kazao je Nenezić za „Vijesti“.

Prema njegovim riječima “Šetači” su balada o gubitnicima, ukoričeno istraživanje ekstaze ulice koje će privući pažnju svih koji vole kriminalističke teme.

“Prethodni roman 'Osmijeh za Mariju Mihailovič' čitaju svi. I dalje se prodaje po knjižarama jednakim intenzitetom. Iako sam namjeravao da poslije njega radim na završetku još jednog avanturističkog paraistorijskog romana odlučio sam se za urbanu priču, na kojoj sam radio intenzivno posljednje dvije godine, a već 17 godina s vremena na vrijeme. Mislim da sam bio u pravu, a i nekako me je tema osvježila jer poslije 'Osmijeha' i predstave 'Sveti i prokleti' nekako sam se zasitio istoriijskih i paraistorijskih tema“, priznaje autor koji je oživio doba kada se znalo da je “ulica svačija i da svakoga čeka, prije ili kasnije, da je odana i kulturi i politici i ideologiji“.

Recezenti romana koji je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture, a izdao “Samizdat”, su Vanja Kovačević i Milica Nikolić.

“Pisac se raduje samo procesu rada. Ostalo mi je još malo vremena da se radujem dok 'Šetači' ne stignu do čitalaca. Onda mi ostaje strah da li će ih čitaoci prigrabiti, prisvojiti, usvojiti. Poslije toga radost se dijeli i prelazi u neku vrstu nostalgije. I jedini spas je novo djelo, nova istina. Mašta nije laž, mašta je simulacija istine“, zaključio je Nenezić.

Bonus video: