Država će da plati milione i Šofrancu?

Šofranac neće moći da vadi kamen u Dubovici, ali će država najvjerovatnije morati da plati višemilionsku odštetu
99 pregleda 1 komentar(a)
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.11.2016. 14:49h

Podgorički biznismen Veselin Šofranac neće moći da eksploatiše ukrasni kamen u Dubovici, ali će država najvjerovatnije morati da plati višemilionsku odštetu biznismenu zbog nemogućnosti da nastavi započeti posao na tom lokalitetu.

Vrhovni sud stavio je tačku na zahtjev Šofranca da mu se dozvoli eksploatacija ukrasnog kamena, prihvativši posljednju odluku Upravnog suda koji je potvrdio rješenje Ministarstva održivog razvoja.

U rješenju se Šofrancu odbija izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za eksploataciju ukrasnog kamena u Dubovici. I u Vrhovnom sudu, kao i Upravnom ranije, predomislili su se i na kraju prihvatili obrazloženje Ministarstva da je na toj parceli predviđena izgradnja turističkog naselja. Upravni sud je, međutim, ranije šest puta imao drugačiji stav i poništavao rješenje Ministarstva, nalažući im da donesu pravilnu odluku. Punomoćnik Šofranca, advokat Slavko Maraš tvrdi da su i Upravni i Vrhovni sud bez ikakvih novih činjenica u postupku prihvatili stav Ministarstva.

“Što definitivno navodi na sumnju da je sve namješteno, radi nečijih privatnih interesa. U svakom slučaju građani će platiti veliku odštetu, neće je oni plaćati iz svojih džepova”, konstatovao je advokat.

Dodao je i da se Ministarstvo u istom sporu poziva na generalni plan, koji ne postoji.

“Nacrtom prostornog plana iz 2009. godine, obrađivač je definisao taj prostor kao koncesiono područje”, istakao je Maraš.

Suđenje se nastavlja 29. decembra. Šofranac se u podgoričkom Osnovnom sudu spori sa državom tražeći od države da mu dozvoli eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica - Čanj, ili da mu se nadoknadi šteta koju je pretrpio. Ugovor o dodjeli koncesije potpisan je 2009. godine.

Ministarstvo ekonomije početkom 2012. godine pokrenulo je postupak raskida tog ugovora “zbog neispunjavanja obaveza koncesionara”. U tužbi piše da Ministarstvo održivog razvoja već šest godina odbija da mu izda dozvolu za eksploataciju kamena, pozivajući se na “veće društvene interese”.

Maraš je ranije isticao da Ministarstvo turizma ne da dozvolu za eksploataciju kamena da bi što bolje prodali Kraljičinu plažu - onaj ko je kupi, biće u poziciji da eksploatiše ukrasni kamen.

Vještak izračunao da Šofrancu dugujemo i do 13 miliona eura

Vještak je ranije procijenio da je biznismen izgubio više miliona eura, zbog toga što Vlada već šest godina odbija mda mu izda urbanističko-tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica - Čanj.

Vještak finansijske struke Milenko Popović, u jednoj varijanti nalaza konstatuje da je izgubljena dobit za neproizvedenih i neprodatih 8.000 metara kubnih ukrasnog kamena 12.943.840 eura za period od 10 godina, na koliko je vremena Šofrancu izdata koncesija.

U drugoj varijanti - u kojoj je vještak računao eksploataciju od 3.000 kubnih metara, Šofranac je izgubio pet miliona eura. Vještak je izračunao i da je Šofranac u posao već uložio skoro 600.000 eura, sa kamatama.

Bonus video: