Osumnjičeni terorista na protestu u Beogradu

Ristić je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografije sa protesta, uz poruku - podrška Sindikatima Vojske i Policije. Tog Beograđanina crnogorske vlasti sumnjiče da je dio kriminalne grupe koja je planirala haos u Crnoj Gori
83 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2016. 06:34h

Beograđanin Nemanja Ristić kojeg Specijalno tužilaštvo sumnjiči za pokušaj terorizma 16. oktobra, juče je u Beogradu podržao protest Vojnog sindikata Srbije.

Ristić je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografije sa protesta, uz poruku - podrška Sindikatima Vojske i Policije. Tog Beograđanina crnogorske vlasti sumnjiče da je dio kriminalne grupe koja je planirala haos u Crnoj Gori. Organizatorima te grupe SDT je označio Ruse Eduarda Vladimiroviča Shirokova i Vladimira Nikolajeviča Popova. Prema naredbi o sprovođenju istrage pokušaja terorizma Ristić je imao zaduženje da vrbuje članove grupe, daje im uputstva da dođu u Podgoricu i tokom izborne noći sa političarima Demokratskog fronta ispred Skupštine izazovu sukobe sa policijom, uhapse odlazećeg premijera Mila Đukanovića, nasilno uđu u Skupštinu i proglase izbornu pobjedu DF-a.

Tužilaštvo još nije saopštilo da li su otkrili ko je političar iz DF-a koji je nakon izbijanja planiranog haosa trebalo da preuzme komandu nad teroristima. SDT tvrdi da je hapšenjem dvadesetočlane grupe koju su organizovali Shirokov i Popov spriječen haos u Crnoj Gori. Ta grupa uhapšena je tokom predizborne noći u Podgorici.

Nakon saslušanja šestoro je pušteno na slobodu, a 14 osoba poslato je iza spuških bedema. U prvim danima istrage tužioci su sumnjičili bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića i Beograđanina Aleksandra Sinđelića da su organizatori pokušaja terorizma. Nakon što se Sinđelić pod još nerazjašnjenim okolnostima pojavio pred crnogorskim tužiocima i dobio status svjedoka saradnika, organizatorima su označena dvojica Rusa.

Tada je istragom obuhvaćen i Ristić, koji je podnio krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svjedoka saradnika Sinđelića. Osim dvojice Rusa i Ristića za pokušaj terorzima tužilaštvo sumnjiči i Dikića, ali i Predraga Bogićevića i Miloša Jovanovića koji su u bjekstvu.

Ostali su osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije.

Osumnjičeni za pokušaj terorizma ranije je hapšen zbog prijetnji glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa B92 i predsjedniku srpske Komisije za rasvjetljavanje ubistava novinara Veranu Matiću. Prema pisanju srpskih medija, prijetio je i srpskom republičkom tužiocu Zagorki Dolovac, tamošnjem ambasadoru SAD Majklu Kirbiju, osuđivan je za ubistvo, nasilničko ponašanje, nelegalno držanje oružja, ugrožavanje sigurnosti... Nakon prijetnji Matiću, poslat je na obavezno psihijatrijsko liječenje na klinici “Laza Lazarević”.

Vojni sindikat Srbije juče je, simbolično u 11.55 sati počeo protest, jer dogovor o poboljšanju socijalnog položaja zaposlenih u Vojsci Srbije nije postignut sa zvaničnicima Ministarstva odbrane. Srpski mediji objavili su da su se protestu na platou Ministarstva odbrane pridružili zaposleni u policiji, članovi Policijskog sindikata Srbije, predstavnici Sindikata pravosuđa i Udruženja vojnih penzionera.

Galerija

Bonus video: