Eksplozija na barskom groblju: Još se ne zna meta napada

Vještačenjem je nesumnjivo utvrđeno da je eksploziv postavljen ispred grobnice porodice Stojanović, ali za sada ništa ne ukazuje da je bomba bila poruka ovoj porodici pa policija i dalje ne isključuje mogućnost da je u pitanju nastavak obračuna mafije
753 pregleda 23 komentar(a)
eksplozija, grob, Luka Đurović, Foto: Screenshot (YouTube)
eksplozija, grob, Luka Đurović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.11.2016. 18:05h

Kada je prije nešto više od pet mjeseci na gradskom groblju Gvozden Brijeg odjeknula eksplozija u kojoj su, između ostalih, raznijeti grobovi Luke Đurovića koji je važio za vođu jedne od barskih kriminalnih grupa, te grob Andrije Mrdaka, koji je važio za pripadnika klana suprostavljenog Đuroviću, u prvi mah se pomislilo da su kriminalci na najmonstruozniji način počeli da ubijaju mrtve i poslije njihove smrti. Ubrzo nakon toga, stigli su i preliminarni rezultati a kasnije i vještačenje kojim je utvrđeno da eksploziv nije postavljen ni na jednom od ova dva groba.

"Sudski vještak iz oblasti zaštite od požara, eksplozija i eksplozivnih sredstava dao je mišljenje da je detaljnim sagledavanjem lica mjesta i tragova nadjenih na istom konstatovano, da je dana 17.06.2016.godine, oko 12,30 časova, u mjesnom groblju “Gvozden brijeg” u Baru, na prostoru ispred grobnice porodice Stojanović aktivirana improvizovana eksplozivna naprava jake razorne moći, najvjerovatnije postavljena u metalnoj kutiji za paljenje svijeća", rečeno je iz Osnovnog tužilaštva Bar.

Ovim je makar na kratko u javnosti otklonjena sumnja da su meta bombaša bili grobovi Đurovića i Mrdaka. Ipak istražitelji nijesu ni tokom ovakvog nalaza, isključivali mogućnost da i ovo djelo nosi potpis mafije, pa su osim članova porodice Stojanović i Šaranović, razgovor obavili sa porodicama ubijenih Mrdaka i Đurovića."U toku izviđaja izvršeno je hemijsko vještačenje tragova od strane Forenzičkog centra u Danilovgradu, te vještačenje od strane sudskog vještaka iz oblasti zaštite od požara, eksplozija i eksplozivnih sredstava, a saslušani su i predstavnici porodica čije grobnice su oštećene u ovoj eksploziji", saopšteno je za TV Vijesti iz Osnovnog tužilaštva Bar.

To istražiteljima nije bilo od pomoći. Štaviše, sada tek ne mogu da isključe mogućnost da je mafija iz samo njoj znanih razloga, uništila grobove Đurovića i Mrdaka.

"U toku izviđaja za sada nije utvrđena meta napada, a u toku dokaznih radnji saslušano je više lica. Kako je učinilac predmetnih krivičnih djela ostao nepoznat, Osnovno državno tužilaštvo u Baru je od Uprave policije Centar bezbjednosti Bar zahtijevalo da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti, radi otkrivanja učinioca krivičnih djela."

Luka Đurović je poginuo u saobraćajnoj nesreći u oktobru, 2013. godine,na izlazu iz kotorskog tunela Vrmac. Njegovo ime se nalazilo u “bijeloj knjizi” organizovanog kriminala u Crnoj Gori, u kojoj je policija tvrdila da je bio vođa najjačeg kriminalnog klana u Baru. Mrdak je ubijen u decembru 2014. ispred kapije zatvora u Spužu a važio je za prvog saradnika takođe ubijenog Armina Muše Osmanagića, vođe drugog barskog klana.

Bonus video: