Potvrdili da je na Božaju zaplijenjeno 600 kg droge: Osumnjičeni pobjegao

"Nadležni tužilac je, naložio da se protiv M.O. podnese krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te da se za njim raspiše potjernica"
114 pregleda 0 komentar(a)
Droga, marihuana, GP Božaj, Foto: Uprava policije
Droga, marihuana, GP Božaj, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 27.11.2016. 17:33h

Crnogorska policija i Uprava carina danas su potvrdile da je juče ujutro na Graničnom prelazu Božaj, prilikom ulaska u Crnu Goru, u kamionu bugarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao turski državljanin Murat Oz (43) iz Carsambe, otkriveno oko 600 kilograma droge marihuana tipa skank. Vozilo je zaustavljeno 25. novembra uveče, a odlučeno je da se detaljno pregleda 26. novembra ujutro. Vozač je u međuvremenu pobjegao.

Da je droga zaplijenjena "Vijestima je ranije potvrđeno iz više izvora.

U zajedničkom saopštenju Uprave policije i Uprave carina se se navodi da je skank otkriven nakon što Oz nije pristupio carinskoj kontroli mješovite robe koju je prevozio, a koju je carinicima prijavio noć ranije.

"25. novembra oko 22.10 časova graničnoj kontroli na GP Božaj pristupio je M.O, koji je upravljao teretnim vozilom marke "Mercedes" sa priključnim vozilom. Policajci Regionalnog centra granične policije Centar-Odjeljenja granične bezbjednosti Podgorica, SGP Božaj, i carinici Carinske Ispostave Božaj su izvršili pregled vozila. Vozač M.O. je kazao da nema ništa da prijavi osim mješovite robe koju je prevozio. Kako se za mješovitu robu za koju je on imalo carinske deklaracije, a koja se nalazila u tovarnom dijelu kamiona, nije mogao izvršiti detaljan pregled iz razloga što se radi o većoj količini gajbi, koje su bile nasložene po dužini i po visini u tovarnom dijelu kamiona, carinici su M.O. saopštili da će ujutru biti upućen na skener u Carinski terminal u Podgorici. Nakon toga kamion je plombiran a roba je stavljena pod carinski nadzor", ističe se u saopštenju.

Vozilo je, kako piše u saopštenju, potom stavljeno na parking carinske ispostave u neposrednoj blizini, kako bi se mogao odvijati nesmatan promet putnika i vozila na graničnom prelazu, pri čemu su putne isprave i dokumenta vozača zadržali carinici.

"M.O. ujutru 26. novembra godine nije pristupio carinskoj kontroli. Policajci i carinici su, s obzirom na novonastalu situaciju, na licu mjesta pristupili istovaranju robe iz tovarnog dijela kamiona iako vozač nije bio prisutan. Utvrđeno je da je mješovita roba bila samo pokriće za drogu koja je prevožena. Iza kabine kamiona pronađene su 33 torbe u kojima su se nalazila pakovanja sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi marihuana tipa skank. Daljim pretresom u kamionu je otkriveno još 15 buradi sa pakovanjima iste sadržine", piše u zajedničkom saopštenju Uprave policije i Uprave carina.

O događaju su obaviješteni policajci Odsjeka za borbu protiv droge koji su o svemu obavijestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

"Utvrđeno je da se u torbama i buradima nalazi ukupno 1.196. pakovanja sa ukupno oko 600 kilograma skanka. Nadležni tužilac je, naložio da se protiv M.O. podnese krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te da se za njim raspiše potjernica. Policija traga za M.O, a za njim će, shodno procedurama, biti raspisana i međunarodna potjernica od strane NCB Interpol Podgorica", rekli su iz Uprave policije i Uprave carina.

Oduzeta droga biće upućena Forenzičkom centru radi vještačenja.

"Sumnja se da je droga bila namijenjena krijumčarenju i daljoj prodaji u zemljama Zapadne Evrope. Vrijednost oko 600 kilograma skanka, koji je otkriven u kamionu, na narkotržištu u zemljama Zapadne Evrope se kreće od 1.800.000 eura do 3.000.000 eura", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: