Rozberg šampion!

Niko Rozberg je 2. mjestom u Abu Dabiju sačuvao prednost nad Luisom Hamiltonom i osvojio titulu, kao njegov otac Keke 1982. Taj podvig su napravili još samo Grejem i Dejmon Hil
68 pregleda 3 komentar(a)
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 15:05h

Susreo se sa neočekivanim izazovima, ali je dokazao da im je dorastao. Savladao je sve prepreke na putu ka tronu i postao 33. šampion u istoriji Formule 1. Njegovo ime je Niko Rozberg!

U posljednjoj trci sezone u Abu Dabiju, 31-godišnji Njemac je uradio ono što mu je bilo dovoljno da ponovi uspjeh oca Kekea iz 1982. godine - osvojio je 2. mjesto i sačuvao prednost nad Luisom Hamiltonom.

Sada već bivši šampion je upisao 53. pobjedu u karijeri, ali vjerovatno najmanje dragu, jer mu je bilo potrebno da Rozberg ne bude na podijumu.

I učinio je sve što je legalno da ga u tome spriječi, ali je njegov klupski „drug” bio spreman na sve izazove i zasluženo je osvojio pehar u 67. sezoni „najbržeg cirkusa”. Tako je Formula 1 dobila drugog oca i sina svjetske prvake, nakon Grejema i Dejmona Hila.

„Ovo je nerealno. Veoma, veoma sam ponosan. Ponovio sam podvig mog oca i jedva čekam da ga vidim da ovo zajedno proslavimo - rekao je novi prvak, a onda pohvalio i najvećeg rivala.

„Želim da ti čestitam Luise, odradio si odličnu sezonu. Veliki si takmičar i uvijek te je teško pobijediti. Ljudi iz Mercedesa, spremajte muziku, silazim kod vas”, govorio je uzbuđeni Njemac.

Hamilton je krenuo sa pol-pozicije i sačuvao vođstvo, a Rozberg je rutinski ostao na 2. mjestu. Poslije prve serije pit-stopova se između njih dvojice ugurao Maks Ferstapen, vozač kojeg je Njemac vjerovatno najmanje želio za rivala.

Vidjevši da mu se primiču Kimi Raikonen, Danijel Rikardo i Sebastijan Fetel, novi šampion je konačno razbio tabue o tome da ne rizikuje - u 21. krugu je napao mladog Holanđanina, poznatog po agresivnom branjenju pozicije, i umalo je došlo do kontakta. Rozberg se maestralno izvukao i već u narednoj krivini pretekao vozača Red Bula.

Tada je bilo jasno da mu titula ne može izmaći, ali je Hamilton uradio sve da neizvjesnot produži do posljednjih metara.

Britanac je svjesno vozio sporije nego što može, kako bi se ostatak karavana približio njemu i Rozbergu, zbog čega je opomenut iz boksa. Fetel je na supermekim gumama pretekao i Rikarda i Ferstapena i pokušao da zaobiđe i sada već novog šampiona.

Niko se nije dao, iako je bio svjestan da mu i 3. mjesto donosi titulu. Agresivno se branio na slabijim pneumaticima i na kraju zasluženo postao prvak svijeta. Šampionat je završio sa 385 bodova, pet više od Hamiltona.

„Iskreno, osjećam se odlično. Hvala porodici i nevjervatnom timu, mislim da bi je ovo bila 32. pobjeda sa vama. Naravno, velike čestitke i tebi Niko na prvoj tituli. Vozio si sjajno”, rekao je Crni Biser, prije nego što je Dejvid Kultard praktično natjerao novog i starog šampiona da se zagrle.

Treći u šampionatu je završio Rikardo sa 256 bodova, četvrti Fetel sa 212, peti Ferstapen sa 204...

Felipe Masa je posljednju trku u karijeri okončao na 9. mjestu, a šampion iz 2009. Dženson Baton se od „najbržeg cirkusa” oprostio odustajanjem u 13. krugu.

Bonus video: