Od Bećirovića traže 576.000 eura

Opština Budva prethodno dobila zeleno svjetlo od Specijalnog tužilaštva u slučaju kompleksa vila iznad Svetog Stefana
90 pregleda 0 komentar(a)
vile, Budva, Zoran Bećirović, Foto: Vuk Lajović
vile, Budva, Zoran Bećirović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.11.2016. 14:35h

Opština Budva pokrenula je postupak prinudne naplate 576 hiljada eura, koje je ostao dužan pokojni Dragan Bećirović, tražeći da se dugovanje naplati od njegovog brata Zorana Bećirovića kao nasljednika.

Rješenje o prinudnoj naplati donio je javni izvršitelj, na predlog Opštine, a kao garancija da će ono biti sprovedeno upisan je teret - zabilježba rješenja o izvršenju na zemljišnu parcelu od 3.800 kvadrata u Reževićima, koja je uknjižena na Zorana Bećirovića.

„Javni izvršitelj Darko Rajković donio je Rješenje o izvršenju broj I. 1920/2016, dana 31. oktobra 2016. godine, na osnovu predloga Opštine Budva a u postupku naplate potraživanja koja Opština Budva ima prema pokojnom Draganu Bećiroviću po osnovu Sporazuma o poravnanju P.534/07. Predlog za izvršenje je pokrenut u odnosu na Zorana Bećirovića koji je nasljednik iza smrti Dragana Bećirovića”, navodi se u odgovoru opštinskog Sekretarijata za pravnu zaštitu.

Prije nego što je pokrenula postupak prinudne naplate, Opština Budva je dobila zeleno svjetlo Specijalnog tužilaštva, koje je upravo pod lupom stavila sudsko poravnanje koje su prije deset godina u kotorskom Osnovnom sudu potpisali pokojni Bećirović i tadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, ključni svjedoka saradnik u tužilačkim istragma protiv budvanske kriminalne grupe, na čijem je čelu Svetozar Marović.

Sve se dešava u vrijeme kada se u Budvi čeka konstituisanje nove opštinske, opozicione vlasti, dok je interesantno da je postupak naplate pokrenula administracija, na čijem je čelu i dalje Srđa Popović, aktuelni lider budvanskogDPS-a.

Riječ je o slučaju ”Carsko selo”, kako ga je nazvao Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gdje se ispituje kako je Kuljača krajem aprila 2006, bez tendera i odluke Skupštine opštine, zaključio sudsko poravanje sa Bećirovićem, ustupio 6.000 kvadrat opštinske zemlje na brdu Česminovo iznad Svetog Stefana, na kome je kasnije nikao luksuzni rezidencijalni kompleks vila nazvan”Carsko selo”. Navodno, po tom poravnanju, gdje je kvadrat zemlje Uprava za nekretnine procijenila stotinu eura, Bećirović, koji je u početku vodio projekat izgradnje kompleksa se obavezao da u protivrijednosti zemlje izvrši komunalno opremanje - izgradnju puta, trafo-stanice… u mjestu Tudorovići.

Navodno, dio novca, po osnovu poravnanja, Dragan Bećirović uplatio je Opštini, finansirajući gradnju Akva parka na brdu Topliš, te da je ostao dug od 200 hiljada eura.

Istragu o ovom slučaju vodi specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, a svoja saznanja o ovom poslu dao je pred istražiteljima nekoliko opštinskih službenika i sam Kuljača.

Na brdu je prije gotovo osam godina nikao kompleks od 36 vila, ali do danas još nema stanare. Polovina kompleksa je prije nekoliko godina praktično završena. Riječ je o dijelu koji je kompanije ”Trejd junik”, svjedoka saradnika Mirka Latinovića u tužilačkim istragama ”TQ Plaza” i ”Otpadne vode”, dok druga polovina, koja je uknjižena na Bećirovića, još nije završena. Trejd junik je godinama na svome sajtu prodavao vile.

Izgradnja kompleksa započela je bez građevinske dozvole, jer to područje je tek kasnije bilo planski pokriveno. O nelegalnoj gradnji vila još 2008. javno je govorio MANS, prozivajući tadašnjeg gradonačelnika Kuljaču, zbog čega nije sproveo rješenje rušenja nelegalnih objekata.

Bonus video: