Medojević: Izborom Markovića doći će do sukoba klanova unutar DPS, CG sigurnim korakom ulazi u haos

"Dolaskom Markovića, balans moći, kontrole i uticaja se narušava i počinju finalni obračuni unutar piramide moći"
205 pregleda 99 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.11.2016. 14:46h

Izbor nove Vlade, na osnovu pokradenih izbora održanih u kreiranoj atmosferi državnog udara, sa Duškom Markovićem, kao premijerom samo će produbiti političku krizu, podjele, fašizaciju društva i dodatno doprinijeti eskalaciji nasilja, sukoba zaraćenih kriminalno-švercersko-bezbjednosno-političkih klanova unutar Demokratske partije socijalista (DPS), saopštio je danas Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i član predsjedništva Demokratskog fronta (DF).

"Dva terorstička napada, sinoć u Podgorici, jedan u zgradi gdje živi ministar policije i, koja je u dvorištu premijera, drugi na Zabjelu, pokušaj likvidacije u Baru, samo su najava haosa u koji Crna Gora ulazi, sigurnim korakom, pod vođstvom DPS. Izvorište problema sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori je u političkoj ravni, i sve dok je na vlasti DPS, kao političko krilo mafije, Crna Gora neće biti stabilna i nasilje će biti sastavni dio naših života. Imenovanjem Duška Markovića, neformalnog šefa svih režimskih obavještajnih službi i vođe "Mojkovačkog klana" za premijera, DPS je otvorio dugo godina zatvorenu Pandorinu kutiju, oštrih sukoba unutar DPS, između sukobljenih klanova i struktura koji su držani pod kontrolom, sve dok je bilo dovoljno plijena za sve hijene", istakao je Medojević.

On je dodao da su unutar režima formirane moćne političko-švercersko-obajvještajno-kriminalne strukture "koje su sve bile povezane na Đukanovića kao vrha piramidalne strukture moći".

"Dolaskom Markovića, balans moći, kontrole i uticaja se narušava i počinju finalni obračuni unutar piramide moći. Kartel iz "Granda" koji vodi bivši visoki funkcioner ANB Zoran Lazović, sa svojim pobratimom Milivojem Katnićem, koji je , istovremeno i Glavni spcijalani tužilac, neće skrštenih ruku posmtrati, kako neprijateljski "Mojkovački klan", preuzima moć nad policijom, ANB, carinom, tužilaštvom, sudovima i kompletnom Vladom, jer su svjesni da će oni biti prve žrtve ove nove političke konfiguracije unutar režima. Potpunu kontrolu nad švercom cigareta, droge, oružja i ljudi, na relaciji Luka bar-Rožaje-Kosovo, vrijednog milijardu eura godišnje, sada bi mogao preuzeti "Mojkovački klan", što bi moglo zabrinuti mnoge kriminalne strukture u Crnoj Gori, koje su, do sada, uz saglasnost Đukanovića dijelile taj kolač. Mala bara, mnogo krokodila, sada bi se mogla pretvoriti u mala bara, jedan krokodil. i to Mojkovački", kazao je Medojević.

Po njegovim riječima, jačanje "Mojkovačkog klana", neće biti dobro primljeno ni u tajkunskim krugovima, gdje osima Tomislava Čelebića, novi premijer ne uživa posebni respekt.

"Zato je i simptomatično, hapšenje Veselina Barovića, kao poruka Markovića, da je novi šerif u gradu i da sada svi moraju njemu iskazati lojalnost i poštovanje. Ovaj disbalans strukture moći u režimskoj piramidi, dovešće do nemilsordnih obračuna i likvidacija, i destabilizovaće prilike u zmelji. Skandal oko izmišljenog državnog udara je poptuno uništio kredibilitet bezbjendosnog sektora, i ohrabrilo moćne kriminalne kartele da krenu u otvoreni okršaj za zaštitu svojih interesa i kontrolu djela tržišta. Policija, ANB i tužilaštvo biće blokirani političkim i institucionalnim djelovanjem sukobljenih kartrela. S jedne strane , premijer i Vlada sastavljena od saradnika i agenata UDBE i lojalnih Markovićevih ljudi, a sa druge strane kartel iz "Granda", sa ogromnim fondovima i Milivojem Katnićem, kao prvim operativcem, zbog ovlašćenja koje ima, a bez bilo kakvih inhibitorskih kočnica", kazao je Medojević.

Medojević navodi i da će sukobi kartela ugroziti bezbjednost građana i stabilnost u zemlji, i moguće su i likvidacije političkih ličnosti, bilo da im ne odgovaraju njihove političke pozicije, bilo da sukobljeni klanovi likvidacijama političara, nanose štetu protivničkom taboru, stvarajući atmosferu u javnosti, da su drugi likvidirali njihove kritičare i ugledne javne ličnosti.

"Sve dok je DPS na vlasti, Crna Gora ne može dobiti bitku protiv mafije i obebzjediti miran život građanima. Ulazimo u veoma opasnu fazu i DF upozorava građane da vode računa o svojoj bezbjednosti, jer obračuni ulaze u finalnu fazu. Zbog neodgovornosti Bošnjačke stranke, oni će snositi najveću političku odgovornost, zašto su dali podršku koaliciji sa DPS koji političko krilo mafije i koji zemlju gura u haos i nestabilnost. DF je , na vrijeme, jasno i glasno ukazivao na pravu prirodu režima DPS i upozoravao građane na posljedice nastavka vladavine ove lopovske družine. Nema promjena stanja u zemlji, bez promjene politike. Promjene politike nema, bez smjene DPS sa vlasti", zaključio je Medojević.

Bonus video: