Kristina ne zna da je "Nikola"?

U spisima iz istrage pokušaja terorizma tužilac konstatuje da je "Nikola" konspirativno ime Kristine Hristić, jedne od uhapšenih
498 pregleda 28 komentar(a)
Kristina Hristić, Foto: Filip Roganović
Kristina Hristić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.11.2016. 07:46h

Beograđanka Kristina Hristić tužiocu je nakon hapšenja rekla da ne zna ko je “Nikola” i da to ime ne može povezati sa bivšim šefom srpske Žandarmerije Bratislavom Dikićem.

U spisima iz istrage pokušaja terorizma tužilaštvo konstatuje da je "Nikola" njeno konspirativno ime.

U naredbi za sprovođenje istrage piše da je njen zadatak bio da prenosi poruke između članova kriminalne grupe, ugovara im sastanke i "stavlja na raspolaganje sredstva za komunikaciju".

"Ime Nikola meni nije poznato, niti ga mogu povezati sa Bratislavom Dikićem, odnosno da budem potpuno precizna, da ja znam njega niko ne zove imenom Nikola. Sa moje strane, poznate su mi osobe sa tim imenom, ali iz moje profesionalne sfere života i nemaju nikakve veze sa Bratislavom Dikićem", ispričala je Hristić tužiocu Saši Čađenoviću.

Sa njenog telefona +381642700***, tokom predizborne noći, u 21 sat i 20 minuta poslata je SMS poruka Mirku Paju Velimiroviću, koji je koristio broj +381643192***.

"Čekaj me na parkingu Delta Citiy-a u 22:20, na prvom ulazu od kružnog toka. Nikola", pisalo je u poruci.

Na isti broj, sa Kristininog mobilnog telefona, sat kasnije poslata je poruka - "NEMA TE".

Prema tvrdnjama tužilaštva oni su se tada dogovarali o preuzimanju "zaštićenog" telefona.

Navodno tim telefonom Dikić je trebalo "bezbjedno" da komanduje teroristima, prima naredbe i da ga nakon izbijanja planiranog haosa ispred Skuštine preda još neidentifikovanom političaru iz DF-a.

Nakon što je sa Kristininog broja poslata poruka, tužilaštvo i policija presreli su razgovor sa zaštićenih telefona.

Razgovor između dvije osobe koje koriste broj +447839110*** snimljen je u 21 sat i 48 minuta.

Tokom razgovora između osoba koje su označene kao NN, jedan od sagovornika diktira drugom Kristinin broj telefona. Isti sagovornik koji diktira broj telefona, objašnjava drugom da prenese Nikoli da telefon obavezno bude uz njega, ali i da komanduje svim grupama, jer su "sve oči uprte u njih".

Ko je slao SMS Velimiroviću?

Hristić je tužiocu rekla da ona nije slala poruku Velimiroviću, već da je dala telefon Dikiću sa kojim je bila u jednom budvanskom kafiću.

Dikić je tokom saslušanja tvrdio da je upravo Kristina poslala SMS. Odgovarajući na pitanja tužioca Čađenovića, rekao je da je poruka potpisana tim imenom iz šale.

"Pitala me što još da napišem, ja sam iz šale rekao napiši Nikola", kazao je on.

Tada je tužiocu ispričao da Hristićevu iz privatnih razloga zove Nikola. Objasnio je da su Velimirovića kontaktirali, jer mu je Aleksandar Sinđelić, nakon što mu se požalio da mu mobilni nije u redu, rekao da će mu taj čovjek u Podgorici dati novi telefon.

Njih dvojica navodno su se dopisivali na Fejsbuku, dok je Dikić sa Hristićevom bio u Budvi. On tužiocu nije znao da objasnio zbog čega je iz Budve došao da uzme telefon koji mu je Sinđelić poslao. Dikić je optužio Velimirovića da je policijski saradnik i da mu je namjestio hapšenje.

Imao četiri mobilna, ali došao za peti

Kristina Hristić tužiocu je rekla da je tokom vožnje od Budve do Podgorice čula kako se Dikić dogovara gdje da preuzme telefon, ali da ne zna sa kim je on pričao. Objasnila je da je on imao dva modernija mobilna telefona i dva stara, a da je telefon za koji su došli vidjela tek nakon što ih je policija uhapsila ubrzo nakon sastanka pred Deltom.

Hristić, Dikić i Velimirović dio su dvadesetočlane grupe koju Specijalno tužilaštvo sumnjiči da su 16. oktobra uveče trebali da pucaju u građane okupljene ispred Skupštine, uhapse odlazećeg premijera Mila Đukanovića i proglase izbornu pobjedu Demokratskog fronta.

Sinđelića je tužilaštvo sumnjičilo da je organizator grupe terorista, ali je dobio status svjedoka saradnika nakon što je optužio Ruse Eduarda Vladimiroviča Shirokova i Vladimira Nikolajeviča Popova da su organizovali pokušaj terorizma.

Bonus video: