Koliko tabloidi krše sve norme

Centralna poluga političkih i ličnih obračuna u ovom romanu Marija Vargasa Ljose jesu instrumentalizovani mediji
0 komentar(a)
Mario Vargas Ljosa, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Mario Vargas Ljosa, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.11.2016. 17:55h

"Pet uglova" (Cinco Esquinas), četvrt u predgrađu Lime, poznata je po nasilju i kriminalnim obračunima. To je mjesto pozornica uzbudljivog zapleta novog romana Marija Vargasa Ljose koji je pod tim nazivom izdala Nova knjiga.

Koristeći obilato konvencije triler žanra, peruanski nobelovac u ovom romanu predstavlja panoramu Perua posljednjih decenija prošlog vijeka za vrijeme predsjednika Alberta Fudžimorija i njegove desne ruke Vladimira Montesinosa: društvo razoreno cinizmom i neutaživim ambicijama na granici je kolapsa u haos nasilja. Vargas Ljosa anatomski precizno analizira uticaj korupcije na destabilizaciju jednog svijeta.

Šta se dešava kada se suspenduju sva pravila, kada sva sredstva postanu dozvoljena u obračunu sa političkim protivnicima? Centralna poluga političkih i ličnih obračuna u ovom romanu jesu instrumentalizovani mediji. Koliko daleko su tabloidi spremni da idu i koliko drastično mogu prekršiti sve moralne kodove, tema je koju, između ostalog, istražuje Mario Vargas Ljosa u romanu “Pet uglova”.

Vargas Ljosa daje uzbudljivu i dinamičnu priču o snazi tabloidnog novinarstva, o fabrikacijama i skandalima koji uništavaju ljudske živote. Radnja romana počinje objavljivanjem skandaloznih fotografija i uništenjem reputacije jednog čovjeka. U igri koja je počela, a čiji je ulog apsolutna vlast, život i smrt, sva moralna pravila, svi prećutni društveni dogovori stavljeni su van snage.

Ovaj roman Vargasa Ljose, koji je u Španiji i Latinskoj Americi već dostigao status bestselera, možete naći u izdanju Nove knjige u svim Gradskim knjižarama.

Bonus video: