Zatočenice imena i žrtve zlih vremena

Helen Rapaport nudi čitaocima dosad najmjerodavniju pripovijest o velikim knjeginjicama Olgi, Tatjani, Mariji i Anastasiji, crpeći materijal iz njihovih pisama i dnevnika
228 pregleda 1 komentar(a)
car Nikolaj II sa suprugom i djecom (novina)
car Nikolaj II sa suprugom i djecom (novina)
Ažurirano: 25.11.2016. 17:15h

Dvije dokumentarističke knjige "Sestre Romanove - Izgubljeni životi kćeri Nikolaja i Aleksandre" britanske istoričarke Helen Rapaport i "Staljinova kći - Neobičan i buran život Svetlane Alilujeve" kanadske biografkinje Rouzmeri Salivan dva su nova naslova iz Lagune.

Riječ je o nagrađivanim i prvoklasnim knjigama koje, osim što se bave pojedinim ličnostima, daju odličan uvid u duh vremena i svjetska kretanja.

Knjiga "Sestre Romanove" Helen Rapaport bavi se sudbinama četiri kćeri posljednjeg ruskog cara Nikolaja. Dana 17. jula 1918. njih četiri su sišle u podrum jedne kuće u Jekaterinburgu. Najstarija je imala 22 godine, najmlađa svega 17. Zajedno s roditeljima i trinaestogodišnjim bratom sve četiri su bezdušno ubijene. Njihova krivica je bila ta što su bile kćeri posljednjeg cara i carice svih Rusa.

U knjizi "Sestre Romanove" čuvena autorka biografija Helen Rapaport nudi čitaocima dosad najmjerodavniju pripovijest o velikim knjeginjicama Olgi, Tatjani, Mariji i Anastasiji. Crpeći materijal iz njihovih pisama i dnevnika, ona slika upečatljiv portret njihovog života u posljednjim danima dinastije Romanov.

Takoreći prvi put posmatramo njihovo putovanje od djetinjstva ispunjenog nezamislivim povlasticama, kroz jedan veoma zaštićen i umnogome jednostavan život. Od mladosti i ženske zrelosti do prvih zaljubljenosti, njihovih nada i snova, napornog saživota sa hronično bolesnom majkom i bratom hemofiličarom, a potom i do traume koju donosi revolucija.

Napisana na osnovu podrobnog istraživanja, duboko dirljiva, knjiga “Sestre Romanove” daruje ovim djevojkama glas i omogućava njihovoj priči da odjekne u srcu čitalaca bezmalo pun vijek nakon njihove smrti. Helen Rapaport je britanska istoričarka, autorka i bivša glumica. Kao istoričarka, specijalizovala se za viktorijansku eru i rusku revoluciju.

Za knjigu "Staljinova kći" Rouzmeri Salivan je dobila nagradu "Plutarh" 2016. za najbolju biografiju. Svetlana Alilujeva je predstavljena kao fascinantna osoba ne samo zbog svog imena već i zato što je bila žena snažne volje koja se opirala tome da je svi posmatraju kao nakazu istorije: lijepu monstrumovu kćer.

Rođena tek po osnivanju Sovjetskog Saveza, Svetlana Staljina je provela svoju mladost unutar zidina Kremlja. Privilegije u Komunističkoj partiji štitile su je od strašnih patnji tog vremena: gladovanja i čistki, ali nije uspjela da izbjegne tragičnu sudbinu - gubitak svojih voljenih, uključujući majku, dva brata, rođake, i ljubavnika dvostruko starijeg od nje, koga je njen otac prognao u Sibir.

Postepeno otkrivajući koliko je zaista bio brutalan njen otac, i to nakon njegove smrti, Svetlana više nije mogla da ćuti i 1967. šokirala je svijet kada je napustila svoju djecu i iselila se u SAD. Iako nikad nije bila dio očevog režima, nije mogla da pobjegne od svog nasljeđa.

Njen život u Americi bio je u rasulu: često se selila, živjela u katastrofalnim brakovima, izbjegavala ostale Ruse u egzilu, i na kraju umrla u siromaštvu u Viskonsinu. Zahvaljujući pristupu arhivima KGB-a, CIA i sovjetske vlade, kao i bliskoj saradnji sa Staljinovom ćerkom, Rouzmeri Salivan piše revolucionarnu biografiju žene osuđene da bude zatočenica imena svog oca. Autorka istražuje njenu komplikovanu ličnost u najširem kontekstu a da ni u jednom trenutku ne gubi iz vida njenu snažnu ljudsku priču, i pri tom nam otkriva zatvoren i brutalan svijet koji nastavlja da nas opčinjava.

Velike knjeginje Milica i Stana i okultizam i nadriljekarstvo

“Sestre Romanove” i “Staljinova kći” su po mnogome interesantne i crnogorskim čitaocima, jer se tu pominju i Crnogorke koje su u to doba bile dio svjetske elite. Kćeri kralja Nikole, Stanu (Anastasija, suprugu velikog kneza Nikolaja) i Milicu (suprugu velikog kneza Petra) Helen Rapaport pominje u kontekstu nadriljekarstva i okultnog.

Dok Rouzmeri Salivan opisuje prijateljstvo Svetlane Alilujeve sa Olgivanom Rajt, (trećom suprugom poznatog arhitekte Frenka Lorda Rajta i unukom Marka Miljanova). Svetlana Alilujeva je bila udata (četvrti put) za Veslija Pitersa glavnog arhitektu Fondacije Frenka Lojda Rajta, za koga je inače bila ranije udata i Olgivanina kći iz ranijeg braka.

Bonus video: