Istorijske čitanke: Moja strana istorije

Krajem devedesetih godina, pod okrilljem Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Europi, grupa istoričara iz 12 zemalja okupila se s namjerom da prouči način na koji se predaje istorija. Rezultati su bili razočaravajući, mada ne i iznenađujući. Nastava istorije je etnocentrična, malo se predaje o prošlosti susjeda, krivica je uvijek u dvorištu drugoga
87 pregleda 0 komentar(a)
Okruženje
Okruženje
Ažurirano: 25.11.2016. 10:36h

U 7. emisiji “Okruženja” razgovaraće se o tome kako se predaje istorija u školama regiona i da li je moguće istoriju predavati na drugačiji način,te da li je moguće đacima pokazati da postoji takozvana druga strana istorije ili drugačije viđenje prošlosti...

Krajem devedesetih godina, pod okrilljem Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Europi, grupa istoričara iz 12 zemalja okupila se s namjerom da prouči način na koji se predaje istorija. Rezultati su bili razočaravajući, mada ne i iznenađujući. Nastava istorije je etnocentrična, malo se predaje o prošlosti susjeda, krivica je uvijek u dvorištu drugoga.

Istoričari se nijesu zadovoljili samo konstatovanjem stanja, već su odlučili da ponude zbirku čitanki, čija je suština u novoj metodolgiji, multiperspektivnom pristupu i podsticanju kritičkog načina razmišljanja. Četiri toma koja obrađuju period od Otomanskog carstva do drugog svjetskog rata prevedena su na 11 jezika i postala su sastavni dio nastave u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu. Uz podršku ministarstava obrazovanja ovih zemalja i finansijsku pomoć EU, dva nova toma koja obrađuju period hladnog rata i ratove devedesetih, nedavno su izašla iz štampe.

O ovom dragocjenom projektu u studiju „Okruženja“ razgovaraće Dubravka Stojanović (Srbija), Božo Repe (Slovenija), Valentina Duka (Albanija) i Hrvoje Klašić (Hrvatska), koji su članovi brojnog autorskog tima za izradu istorijskih čitanki, dok je redovni komentator Enver Kazaz, pisac iz Sarajeva.

U emisiji je, između ostalog, rečeno da je istoriografija „razlog da se mrzimo, razlog da prošlost preslikamo u budućnost i, na koncu, razlog da postajemo rasistična društva i da etničke susjede ili susjedne zemlje gledamo kao sve povijesne i buduće neprijatelje“.

Voditelj emisije je Zvezdana Kovač.

Bonus video: