Došao zbog pravde ili 30.000 eura?

“Po izgledu, držanju tijela, hodu, izgledu lica, posebno donjeg dijela lica koji se vidio ispod šešira koji je imao na glavi, kao i po kompletnoj fizičkoj konstituciji kao vojnog lica, jer vojna lica uglavnom imaju sportsku građu”, rekao je svjedok
502 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Golubović, Foto: Boris Pejović
Veselin Golubović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2016. 07:24h

Podgoričanin Veselin Golubović tvrdi da je Radovan Aleksić osoba sa policijske fotografije napadača na inspektora Predraga Šukovića.

Bivše vojno lice je o tome pismom obavijestilo istražitelje, zbog čega je juče saslušan u Višem tužilaštvu.

Najavio je da će od MUP-a da traži obećanu nagradu od 30.000 eura za informacije koje će doprinijeti rasvjetljavanju ranjavanja nekadašnjeg načelnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala. Tužiocu Željku Tomkoviću ispričao je da nema nikakvih nesporednih sazanja o krivičnom djelu koje se Aleksiću stavljaju na teret, ali da je detaljno analizirao fotografiju i prepoznao ga.

“Po izgledu, držanju tijela, hodu, izgledu lica, posebno donjeg dijela lica koji se vidio ispod šešira koji je imao na glavi, kao i po kompletnoj fizičkoj konstituciji kao vojnog lica, jer vojna lica uglavnom imaju sportsku građu”, rekao je svjedok.

Objasnio je da Aleksića poznaje, jer su skupa radili u kasarni “Masline”. Kazao je, međutim, da ga nije vidio 16 godina.

“Aleksića sam zadnji put vidio tokom 2000. godine. Nikada nisam imao bilo kakvih sukoba sa njim, niti bilo ko od moje rodbine, mojih prijatelja, ali sam žrtva sistema koji je on sprovodio u periodu dok sam bio u vojnoj službi, a posebno u periodu prije NATO bombardovanja”, rekao je Golubović.

Odgovarajući na pitanja Aleksićevog branioca, advokata Milana Vujovića, kazao je da osuđivan pred Vojnim i civilnim sudom zbog pronevjere u službi, nanošenja lakših povreda prilikom ispitivanja osobe privedene na granici i krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držnje i stavljanje u promet opojnih droga.

Aleksićevom drugom braniocu Danilu Mićoviću, rekao je da je davao u zalog vojno naoružanje koje je dužila njegova jedinica, ali da je na to bio prinuđen jer ga je “vojni sistem uveo u siromaštvo i bijedu”.

“To su bili manji komadi ručnog naoružanja, ali moraćemo da pitamo otkud vojni topovi i mitraljezi po ulicama, jer ih ja nijesam davao u zalogu”, kazao je.

Tvrdio je i da ga posljednjih nekoliko godina proganjaju Služba državne bezbjednosti, Uprava policije i Ministarstvo odbrane...

Nekadašnji vojni obavještajac - Aleksić, uhapšen je početkom oktobra na graničnom prelazu Dobrakovo, zbog sumnje da je 11. jula u Podgorici pokušao da ubije Šukovića.

Njemu su lisice na ruke stavljene nakon što je Rožajac Ahmo Hajdarpašić (60) telefonom je iz Sarajeva pozvao crnogorsku policiju i saopštio im da je Aleksić na njihovoj fotografiji osumnjičenog za pokušaj ubistva Šukovića.

Na osnovu nalaza vještaka sudske medicine, dr Nemanje Radojevića koji je radio antropološko vještačenje, istražni sudija ocijenio je da postoji osnovana sumnja da je Aleksić pokušao da ubije Šukovića.

Šuković je nakon ranjavanja tužiocu kazao da je u konfliktu sa dvije osobe, ali i konstatovao da neće pričati o nalogodavcima na koje sumnja već da će sačekati da tužilaštvo riješi slučaj. Nedavno je uslovno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog komentara na portalu “Vijesti”, kojima je, utvrdio je sud, prijetio potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Osnovno i Više tužilaštvo prethodno su procijenili da u komentarima Šukovića nema krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, pa je Marković podnio privatnu tužbu protiv policajca. Potpredsjednik Vlade tada je osudio napad na policijskog službenika i odbacio spekulacije o povezanosti ovog slučaja sa njim.

Nakon izbijanja afere sa Markovićem, Šuković je javno optužio vicepremijera i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su “akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi”, koja se navodno bavila švercom cigareta.

Marković je rekao da nikad nije čuo za mojkovački klan.

Advokat Mićović: Ovi pripejd svjedoci uopšte nisu kredibilni

Advokat Mićović nazvao je juče Golubovića i Hajdarpašića pripejd svjedocima, ocjenjujući da su motivisani ličnim animozitetom prema Aleksiću.

“Golubović je motivisan i nagradom koju je MUP raspisao, jer je izjavio da će tražiti nagradu od 30.000 eura. To su svjedoci koji se samoinicijativno prijavljuju tužilaštvu. Policija ni tužilaštvo nijesu došli do saznanja o izvršiocu krivičnog djela na štetu Šukovića, nego se svjedoci samoinicjativno javljaju i što je začuđujuće, tužilac ih prihvata i saslušava”.

Objasnio je da nijedan od dosadašnjih svjedoka nije očevidac ranjavanja Šukovića.

“Nije praksa da se saslušavaju na okolnosti njihovog subjektivnog zapažanja da li se radi o nekom licu. Čak ni antropološkim vještačenjem se ne može pouzdano utvrditi da se radi o određenom licu, već se vještak u tom dijelu izjašnjava sa određenim procentom vjerovatnoće, što je i vještak Radojević učinio u ovoj krivično pravnoj stvari”, kazao je Mićović.

Ocijenio je da je prihvatanje takvih svjedoka bespredmetno i kontraproduktivno: “Jer ništa ne dokazuju ništa, samo iznose zapažanja koja nisu objektivna”.

Najavio je podnošenje krivičnih prijava za lažno prijavljivanje i davanje lažnog iskaza.

Odbrana traži da Golubovića pregledaju neuropsihijatri

Golubović je juče odbio da potpiše zapisnik o saslušanju nakon što je Mićović ocijenio da je svjedok nekredibilan prigovarajući njegovom iskazu.

“Više puta je osuđivan zbog raznih krivičnih djela. Iskazu ovog svjedoka se ne može pokloniti vjera, jer se lažno predstavljao kao profesor i doktorand prilikom davanja ličnih podataka, a takođe je lažno predstavio ishode krivičnih postupaka koji su protiv njega vođeni.

On je predložio tužilaštvu da odredi neuropsihijatrijsko vještačenje.

Svjedok je rekao da je prihvatio da se podvrgne neurospihijatrijskom vještačenju i poligrafskom ispitivanju.

Bonus video: