Priznanje posvećeno preminuloj saradnici

Povodom proslave 30. godišnjice festivala „Grad teatar“, Savjet Javne ustanove donio je odluku da se pored nagrada za dramsko i književno stvaralaštvo ustanovi još jedno festivalsko priznanje - jubilarna nagrada za poseban doprinos festivalu, koja će biti dodjeljivana svake pete godine
86 pregleda 0 komentar(a)
Branislava Liješević, Foto: Vuk Lajović
Branislava Liješević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.11.2016. 19:47h

Novoustanovljena jubilarna nagrada JU “Grad teatar” za poseban doprinos festivalu svečano je preksinoć u kongresnoj sali “Dinastija”, bečićkoga hotela “Splendid” uručena prvom laureatu, dugogodišnjoj direktorici ovog budvanskog festivala Branislavi-Brani Liješević.

Povodom proslave 30. godišnjice festivala „Grad teatar“, Savjet Javne ustanove donio je odluku da se pored nagrada za dramsko i književno stvaralaštvo ustanovi još jedno festivalsko priznanje - jubilarna nagrada za poseban doprinos festivalu, koja će biti dodjeljivana svake pete godine.

Zahvaljujući se, Liješevićeva je kazala da nagradu posvećuje svoj iskrenoj prijateljici i dugogodišnjoj saradnici, preminuloj radnici JU “Grad teatar” Elizabeti Beti Bogojević.

“Zahvaljujem se Beti Bogojević, svojoj prijateljici i najvećem saradniku koga sma imala u svome životu. Ona je na današnji dana rođena, a napustila nas je prije godinu i po dana. Ovu nagradu posvećujem njoj”, kazala je Liješevićeva.

Ona je podsjetila da je od 30 godina postojanja, 17 godina bila uključena u njegov rad.

“Prve godine, davne 1987. bila sam član organizacionog odbora, da bi naredne dvije godine bila pomoćnik tadašnjeg direktora festivala 'Grad tetar' Velibora Zolaka. U to vrijeme smo već preuzeli organizaciju budvanskog festivala od Ljubiše Ristića. Sljedećih 12 godina sam bila direktor i selektor, da bih se 2004. i 2005. još jednom sam se vratila Gradu teatru, ali kao selektor dramskog programa. Zahvaljujem se što sam prvi laureat jubilarne nagrade i što su mi tu čast ukazali Savjeti i JU 'Grad teatar'”, kazala je Liješević na svečanosti.

Ona se zahvalila svim umjetnicima koji su nastupali na scenama Grada teatra i pronijeli slavu festivala i drevnog, 2.500 godine starog grada.

“Zahvaljujem se i publici, koja je od prvog dana festivala hrlila na naše predstave. Koja je čekala po dva sata, te prve godine, da predstave počnu i izlazila zajedno sa nama dva sata poslije ponoći iz Starog grada. Zahvaljujem se i mojim saradnicima. Imala sam tim, koji je zajedno sa mnom, iz dana u dan, učio kako se organizuju i kako se prave veliki festivali. Osvojili smo silne nagrade, čak 37 Sterijinih nagrada. Pojedine naše predstave su osvojale 10 ili 11 Sterijinih nagrada, što se danas ne može ni zamisliti. Danas je srećan svako ko za svoju predstavu dobije tri do četiri”, rekla je Liješević.

Ona se zahvalila i odlazećem premijeru Milu Đukanoviću.

“Đukanović je 1993. godine pristao da bude predsjednik Savjeta Grada teatra. Tu funkciju je obavljao krajnje odgovorno i požrtvovano, stvarajući finansijske uslove da taj Grad teatar traje i da može sve svoje ideje da pretoči u realnost”.

Nakon svečanog uručenja nagrade u kongresnoj sali hotela izvedena je predstava “Crvena” u režiji Danila Marunovića, iz ovogodišnja produkcija budvanskog festivala.

Bonus video: