Hrapović: Epidemiološka situacija kada je riječ o HIV/AIDS-u, stabilna je i pod kontrolom

“Iako je epidemiološka situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o HIV/AIDS-u, stabilna i pod kontrolom, moramo biti oprezni i imati na umu infektivni potencijal HIV-a, te prisutne socijalne faktore i nastaviti proaktivno da djelujemo”
0 komentar(a)
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.12.2018. 13:38h

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o HIV/AIDS-u, stabilna je i pod kontrolom, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović i dodao da mora nastaviti prokativno da se djeluje.

On je, na otvaranju Nacionalne konferencije o HIV-u u Petrovcu, kazao da je obezbjeđivanje uslova da svi pacijenti, pa i inficirani HIV-om, imaju kvalitetnu, dostupnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu prioritetan zadatak Ministarstva zdravlja.

Hrapović je podsjetio da su nedavno predstavnici Global fonda ocijenili da je Crna Gora najbolji primjer na Balkanu i šire dobrog odgovora na HIV i odgovornog pristupa Vlade, a da aktivnosti i rezultati u toj oblasti državu stavljaju u lidersku poziciju u regionu po izuzetno dobrom samoodrživom odgovoru na HIV.

“Iako je epidemiološka situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o HIV/AIDS-u, stabilna i pod kontrolom, moramo biti oprezni i imati na umu infektivni potencijal HIV-a, te prisutne socijalne faktore i nastaviti proaktivno da djelujemo”, poručio je Hrapović.

Kako je naveo, stvaranje adekvatnog okruženja za sve osobe pogođene HIV infekcijom je prioritetna obaveza i uslovljena je predanom borbom protiv stigme i diskriminacije. “Ne smijemo zaboraviti da se univerzalna ljudska prava ne smiju dovoditi u pitanje i da je obaveza svakog od nas da ih štitimo”, istakao je Hrapović.

On je podsjetio da je u tom cilju formirana Nacionalna komisija za HIV/AIDS, koju čine predstavnici vladinog i nevladinog sektora, usvojena Nacionalna strategija za period 2015-2020 godine.

Prema riječima Hrapovića, Vlada je prošle godine, u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv HIV/AIDS-a, opredijelila 100 hiljada eura, kao podršku preventivnim servisima i drugim preventivnim aktivnostima u ovoj oblasti.

"U ovoj godini Vlada i Ministarstvo su obezbijedili 125 hiljada eura koje su već raspodijeljene u skladu sa pravilima i kriterijumima, kao i dodatnih oko 93 hiljade eura za čiju raspodjelu je raspisan javni konkurs“, saopštio je ministar.

On je rekao da će naredne tri godine Vlada obezbijediti adekvatan novčani iznos za tu namjenu, a Global fond, prepoznavši zalaganje države, donirati bespovratni grant, u ukupnom iznosu od 556 hiljada eura.

Kako je pojasnio Hrapović, novac će se koristiti za podršku održivosti preventivnih servisa u oblasti HIV/AIDS-a, u okviru nevladinog sektora.

Ministar je kazao da je država kroz novu Listu ljekova, obezbijedila savremenu antiretrovirusnu terapija, koja je na nivou zemalja EU.

"Koriste se savremene terapije za tretman osoba sa HIV-om i u saradnji sa Klinikom za infektologiju i stručnim stavovima redovno se raspravlja o eventualnoj potrebi za uvođenje nove terapije i načinu primjene postojeće, kako bi se povećao nivo komfora pacijenata i zaštitilo njihovo pravo na privatnost“, rekao je on.

Hrapović je kazao da se kampanja promocije savjetovanja i testiranja na HIV već godinama unazad uspješno se sprovodi na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

On je podsjetio da u Crnoj Gori radi osam savjetovališta za HIV/AIDS za povjerljivo savjetovanje i testiranje i to u okviru Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja Bar, Herceg Novi, Kotor, Nikšić, Berane, Bijelo Polje i Pljevlja.

"Država je obezbijedila, osim besplatnog testiranja, besplatno liječenje, savjetovanje, edukaciju, sredstva kao što su igle, špriceve, kondome, promotivni materijal, brošure“, ukazao je Hrapović i dodao da je Ministarstvo zdravlja pripremilo i objavilo smjernice za lijek buprenorfin, koji koriste zavisnici od narkotika.

On je kazao da se širenje HIV infekcije najbolje se sprječava promovisanjem sigurnih obrazaca ponašanja u situacijama koje su rizične za dobijanje HIV infekcije, smanjivanjem stigme i diskriminacije i stvaranjem povoljnih uslova za život onih koji su već inficirani.

"Obaveza države i društva u cjelini, u narednom periodu, mora da bude usmjerena na obezbjeđivanju održivosti nacionalnog odgovora na HIV i AIDS i svih preventivnih programa i servisa od značaja za populacije u najvećem riziku, ali i za opštu populaciju”, zaključio je Hrapović.

Konferenciju je organizovalo Nacionalno koordinaciono tijelo za HIV/AIDS i Nacionalna komisija za HIV Ministarstva zdravlja, uz podršku Globalnog fonda i u saradnji sa relevantnim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave ovom problematikom.

Bonus video: