Nova knjiga Vladimira Lukšića: Priča o istoriji i tradiciji Spiča

“Poseban osvrt sam dao na Ratac, koji je duhovno i prostorno cjelina sa Brcom”, objasnio je “Vijestima“ Lukšić
101 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Lukšić, Foto: Radomir Petrić
Vladimir Lukšić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.11.2016. 10:18h

Iz štampe je upravo izašlo novo djelo uglednog barskog publiciste Vladimira Lukšića, pasioniranog istraživača istorije i tradicije rodnog Spiča . Pod nazivom „Župa Brca 1856-2016“, Lukšić je u svom četvrtom djelu o tradiciji i umjetnosti ovog kraja na 124 strane predstavio 160 godina postojanja ove župe Biskupije kotorske, oslikavajući istovremeno i širi društveni kontekst ovog kraja od momenta utemeljenja župe. Promocija knjige zakazana je za treći decembar ispred crkve Svetog Andrije u Brci kod Sutomora, nakon mise.

“Poseban osvrt sam dao na Ratac, koji je duhovno i prostorno cjelina sa Brcom, na opatiju Svete Marije Ratačke koja je izuzetna kulturno-istorijska i hrišćanska vrijednost, a za čiju zaštitu i revitalizaciju prethodnih 120 godina nije učinjen ni minimum. Zahvaljujem dr Savu Markoviću na ustupljenom naučnom radu 'Crkva sv. Andrije Apostola u Brci'”, rekao je “Vijestima” Lukšić.

Između dvije korice, koje krasi slika Svetog Andrije, rad Naoda Zorića, Lukšić je sabrao dokumentaciju, autorske radove, faksimile dokumenata i novinskih napisa, osvrt na crkvu Sveta Tekla, putopis Vjekoslava Novotnog “Do Željeznice” koji je 1905. objavljen u zagrebačkom “Planinaru“, osvrt na udruženje Spičana u Beogradu “Nehaj” u Beogradu...

“Lukšić je interpretirao zbivanja u župi bez posrednika, preko dokumenata-akata, skica, fotografija, putopisa-koji svjedoče o identitetu ovog prostora. Autor je napravio svojevrsni mozaik u kojem se ogledaju najvažnije sastavnice života ove katoličke zajednice, a u poruci o stanju nekadašnje benediktinske opatije na Ratcu, prijekorno saopštava da je krajnje vrijeme da državni organi i institucije pokažu elementarni civilizacijski odnos prema vrijednostima koje ulaze u korpus reprezentativnog srednjovjekovnog crnogorskog naslijeđa”, zapisao je, pored ostalog, u recenziji mr sci Ivan Jovović.

Drugi recenzent knjige prof. Jasmina Vuksanović Rabrenović istakla je da i ovom knjigom o Spiču Vladimir Lukšić ostavlja tekst velike i trajne vrijednosti i nezaobilaznu literaturu za svako buduće geografsko i antropološko istraživanje “a nama građanima Spiča lijepo, poučno i važno štivo da znamo ko smo”.

Bonus video: