Sinđelića zovi na devet, za Ruse okreni broj šest

Velimirović i njegov bratanić Stefan Crnu Goru napustili 12. oktobra u 22.43 sati...
144 pregleda 198 komentar(a)
Mirko Velimirović, Foto: Facebook
Mirko Velimirović, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.11.2016. 06:26h

Mirko Velimirović nekoliko dana pred saborcima je glumio da je i dalje dio ekipe koja će napasti crnogorske inistitucije sistema, iako je ovdašnjim policajcima već otkrio detalje planiranih terorističkih akcija u Crnoj Gori.

To se zaključuje iz Velimirovićeve izjave date specijalnom tužilaštvu, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Srpski državljanin će najvjerovatnije dobiti status svjedoka saradnika u predmetu istrage o pripremanju terorističkih napada.

Tužilaštvo i u proširenoj naredbi za sprovođenje istrage navodi da je Velimirović doprinio otkrivanju kriminalne organizacije, a njegov zadatak je bio da bude nasilan prema drugim osobama, da nabavlja, skladišti i čuva oružje, municiju i uniforme i da prenosi poruke koje od organizatora dobija preko Aleksandra Sinđelića.

Prema podacima o prelasku državne granice, Velimirović i njegov bratanić Stefan iz Crne Gore izašli su četiri dana prije parlamentarnih izbora - 12. oktobra u 22 sata i 43 minuta, na graničnom prelazu Dračenovac.

On je prethodno došao u podgorički Centar bezbjednosti i ispričao da je od Sinđelića uzeo 15.000 eura da nabavi 50 automatskih pušaka i tri sanduka oružja.

U dogovoru sa tužilaštvom, nastavio je da “učestvuje” u pripremi terorističkih napada.

Tužiocima je ispričao da mu je Sinđelić 14. oktobra, sat iza ponoći u Požarevcu predao telefon zaštićen od prisluškivanja, a on njemu pokazao fotografije oružja sakrivenog u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Tvrdi da mu je Beograđanin tada kazao da mogu slobodno da komuniciraju, jer se taj specijalni telefon ne može prisluškivati.

“Rekao mi je da taj telefon predam Nikoli. Pored telefona, ovom Nikoli ja sam trebao da predam ključeve od kuće u kojoj sam bio i u kojoj je bilo oružje. Pitao sam Sinđelića ko je Nikola, na šta mi je on odgovorio da je to glavni čovjek za sve, da je nekad bio komandir ili komandant u Žandarmeriji”, pričao je Velimirović tužiocu Saši Čađenoviću.

Tasteri

Rekao je da mu je Sinđelić objasnio kako da komunicira preko tog telefona.

“Rekao mi je da ako hoću da razgovaram sa njim, treba da pritisnem devet. Ja i on smo se čuli nekoliko puta na taj način dok sam dolazio u Crnu Goru. Međutim, jedan put sam pogriješio - umjesto da pritisnem devet, pritisnuo sam šest i tada mi se javio neki muškarac, kojeg nisam razumio. Pominjao je nešto nalik na Srđu ili tako nešto, a meni se učinilo da govori ruski ili neki drugi strani jezik”, objasnio je Velimirović.

Mjerama tajnog nadzora policija je 15. oktobra u 14 sati i 19 minuta snimila razgovor koji Velimirović pominje u izjavi, kada mu se navodno na telefon javio Rus.

Sa broja +447839133*** NN osoba koja je u tužilačkim spisima osnačena kao S1, poziva +447839110*** i razgovara sa izvjesnim Nikolom (S2).

Dvadesetak minuta nakon tog razgovora, osoba koja je u transkriptu označena kao S1, sa broja +382640077*** poziva Sinđelića na broj +381643192***

Sinđelić mu govori da se smiri i da je pogriješio.

“Polako, polako, smireno. Slušaj, telefon koji sam ti dao, rečeno ti je da mene zoveš samo na broj 9... Sačekaj, saslušaj me... Ti si okrenuo broj 6 i pozvao sasvim drugog čovjeka... Razumiješ, normalno da se ne razumiješ sa njim, a ti nemaš šta da pričaš sa njim”, govori mu Sinđelić.

U tužilačkim spisima nije objašnjeno ko je osoba označena kao Nikola.

To ime u dokumentima pominje se kao kodno ime osumnjičene Kristine Hristić, a u jednom dokumentu pripisano je i bivšem šefu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću.

Specijalni telefon pronađen je kod Dikića nakon hapšenja. Njemu ga je Velimirović predao 15. oktobra nešto poslije 22 sata, nakon čega su i uhapšeni.

Prema proširenoj naredbi o sprovođenju istrage, Dikić je taj telefon, nakon planiranog izbijanja haosa ispred Skupštine, trebalo da preda još neidentifikovanom poltičaru iz Demokratskog fronta, koji je trebalo da preuzme komandu nad teroristima.

Dikić je optužio Velimirovića da je policijski saradnik i da mu je namjestio hapšenje.

Dikić iz bolnice vraćen u Istražni zatvor

Bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić u ponedjeljak je iz cetinjske bolnice vraćen u Istražni zatvor, kazao je “Vijestima” njegov branilac, advokat Milan Petrović. Petrović je rekao da je za njega iznenađujuće da je Dikić vraćen iz bolnice uprkos mišljenju ljekara koji su preporučili da ostane u bolnici.

“Naročito je iznenađujuće da je prekršena preporuka ljekara neuropsihijatara da Dikić ostane u bolnici uz medikamentovanu terapiju. Taj ljekar sa njim je proveo najduže vremena i opsežno objasnio da je Dikićevo zdravstveno stanje jako loše i da njegovo psihičko stanje ne dozvoljava boravak u zatvoru”, kazao je Petrović.

Objasnio je da će odbrana sačekati rezultate pregleda konzilijuma ljekara i pretraga koje su naložene i u zavisnosti od toga predložiti određene mjere: “U smislu liječenja ili hospitalizacije”.

Ne znamo čime je Sinđelić zaslužio status saradnika

Advokat Petrović je rekao da nije iznenađen odlukom Specijalnog tužilaštva da dodijeli status svjedoka saradnika Aleksandru Sinđeliću: “Prema nekim izjavama, Sinđelić je ovdje dobrovoljno došao, odnosno pojavio se i stavio na raspolaganje Tuižilaštvu, navodno bez ikakvog pritiska. To nam je u startu dalo neke indicije da će sarađivati sa Tužilaštvom i da će imati određeni status u ovom postupku, koji će se razlikovati od ostalih osumnjičenih i okrivljenih”.

On je kazao da očekuje njegovo saslušanje u svojstvu svjedoka saradnika: “Nemamo uvid zbog čega je dobio status, šta je to čime će naročito doprinijeti istrazi i šta je to što će predstavljati manju štetu u odnosu na to što će on biti okrivljeni i zašto mu je taj status dat. Nakon njegovog saslušanja ćemo moći da znamo u kom pravcu će ići ova istraga i koji su to dokazi koje ćemo mi čuti - kako je ta organizacija tekla i ko je organizator”.

Petrović je rekao da odbrani još nije omogućen uvid u Sinđelićev iskaz.

Bonus video: